Категорія
Новини
Дата

У РФ заявили про продовження зернової угоди на 60 днів. В Україні відкидали цю ідею

Зернова угода, дія якої спливає 18 березня, продовжена на 60 днів, заявив 14 березня заступник міністра закордонних справ РФ Олександр Грушко. За словами речника Кремля Дмитра Пєскова, продовження зернової угоди є «жестом доброї волі» з боку Москви, пише РБК. Туреччина заявляє, що переговори ще тривають.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Угода продовжена. Вирішено, що вона продовжується на 60 днів», – заявив Грушко. За його словами, підтверджено пакетний характер угоди з умовою, «щоб усі ті обіцянки, які були надані Росії щодо саме виконання другого треку, а це зняття всіх санкцій, прямих і непрямих, для постачання сільськогосподарської продукції Росії на міжнародні глобальні ринки, було виконано».
  • Речник Кремля Пєсков заявив, що продовження зернової угоди є «жестом доброї волі з боку Москви», і що РФ сподівається на виконання її домовленостей. 
  • Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар і компетентні державні органи продовжують проводити переговори зі своїми контрпартнерами для подальших дій щодо «зернової ініціативи» і продовження терміну її дії відповідно до домовленостей з урахуванням вимог сторін, йдеться у заяві Міноборони Туреччини, яку цитує «Інтерфакс-Україна».
  • «На переговорах, що відбулися 13 березня в Женеві в координації ООН між делегаціями ООН, РФ і України, РФ заявила, що вона підтримає продовження дії угоди на 60 діб і виступає за те, щоб продовжити угоду на триваліший термін у разі забезпечення достатнього прогресу, щоб сприяти експорту на міжнародні ринки харчових товарів і добрив РФ», – заявили в Міноборони.

Контекст

13 березня заступник голови МЗС РФ Сергій Вершинін заявив, що Росія не має заперечень проти продовження «зернової ініціативи», але тільки на 60 днів, подальша позиція визначатиметься залежно від ситуації з російським сільськогосподарським експортом.

У відповідь на це віцепремʼєр Олександр Кубраков заявив, що своєю позицією щодо продовження дії «зернової угоди» тільки на 60 днів Росія порушує домовленості.

«Угода про Чорноморську зернову ініціативу передбачає продовження як мінімум на 120 днів, тому позиція Росії про продовження угоди лише на 60 днів суперечить документу, підписаному Туреччиною та ООН […] Чекаємо на офіційну позицію ООН і Туреччини, як гарантів ініціативи», – заявив Кубраков.

22 липня 2022 року в Стамбулі за участю ООН, України, Росії та Туреччини відбулося підписання документів про створення коридору для вивезення зерна з трьох портів – Чорноморська, Одеси та Південного. Наприкінці лютого повідомлялося, що обсяг експорту українського продовольства в рамках зернової угоди перевищив 22 млн т. Дія ініціативи закінчується 18 березня цього року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні