Категорія
Новини
Дата

Зернову угоду продовжили на 120 днів – Кубраков

Угода по «зерновій ініціативі» пролонгована ще на 120 днів. Про це повідомила пресслужба Мінінфраструктури, посилаючись на віцепрем’єрміністра з відновлення Олександра Кубракова. Раніше в РФ наполягали на продовженні угоди лише на 60 днів.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Кубраков подякував Генсеку ООН Антоніу Гуттерішу та президенту Туреччини Реджепу Ердогану, а також всім країнам-партнерам за спільні зусилля для продовження дії документа ще на чотири місяці.
  • «Це означає, що Україна продовжує експортувати через три морські глибоководні порти свою агропродукцію. Зокрема, з 1 серпня і до сьогодні 25 млн т ми відправили на потреби світу», – зазначив віцепремʼєр.
  • Разом з тим, за його словами, головним викликом є пришвидшення інспекційних перевірок в Туреччині. 
  • «Це дозволить світу отримати ще більше українськоі агропродукціі. Також продовжуємо роботу над долученням до Зернової ініціативи портів Миколаївщини та розширення номенклатури вантажів», – додав Кубраков. 

Контекст

22 липня 2022 року в Стамбулі за участю ООН, України, Росії та Туреччини відбулося підписання документів про створення коридору для вивезення зерна з трьох портів – Чорноморська, Одеси та Південного. Наприкінці лютого повідомлялося, що обсяг експорту українського продовольства в рамках зернової угоди перевищив 22 млн т. Дія ініціативи закінчується 18 березня цього року.

13 березня заступник голови МЗС РФ Сергій Вершинін заявив, що Росія не має заперечень проти продовження «зернової ініціативи», але тільки на 60 днів, подальша позиція визначатиметься залежно від ситуації з російським сільськогосподарським експортом.

У відповідь на це віцепремʼєр Олександр Кубраков заявив, що своєю позицією щодо продовження дії «зернової угоди» тільки на 60 днів Росія порушує домовленості.

За словами речника Кремля Дмитра Пєскова, продовження зернової угоди є «жестом доброї волі» з боку Москви. Туреччина тоді заявила, що переговори ще тривають.

Україна пропонувала продовжити «зернову угоду» на рік, але партнери відповіли, що для цього потрібно підписувати угоду зі всіма сторонами, повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков на Саміті експортерів від Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні