Категорія
Новини
Дата

На вихідних енергосистема України працюватиме з резервом потужності – Міненерго

У п’ятницю, 17 лютого, та на вихідних енергосистема України працюватиме з резервом потужності. Про це сказав міністр енергетики Герман Галущенко. За даними «Укренерго», дефіциту потужності в енергосистемі немає.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Галущенко зазначив, що сьогодні та у вихідні генерація електроенергії продовжить забезпечувати її споживання. Завдяки зменшенню попиту матимемо резерв потужності.
  • Водночас в Одеській області через ремонти мереж можливі стабілізаційні відключення, але вже меншою, ніж раніше, тривалістю.
  • За словами міністра, у Харківській області за останню добу після відновлювальних ремонтів мереж заживлено ще близько 2000 споживачів.
  • Дефіциту потужності в енергосистемі немає упродовж всього робочого тижня і наразі не прогнозується, заявили в «Укренерго». Електростанції виробляють достатньо електроенергії для покриття наявного споживання.
  • Через відсутність дефіциту потужності ліміти споживання до областей на сьогодні не доводились. Але при зростанні споживання можливе застосування відключень. 
  • «В Одесі через пошкоджену інфраструктуру все ще є мережеві обмеження. Через збільшення активності бізнесу споживання Одеси зростає. Для уникнення перевантаження обладнання застосовуються графіки погодинних відключень», – додали в компанії.

Контекст

У ніч на 16 лютого Росія завдала чергового масованого ракетного удару по Україні. Сили ППО збили 14 із 32 ворожих ракет. Є влучання в об’єкти критичної інфраструктури в кількох областях. В «Укренерго» заявили, що обстріли не вплинули на баланс в енергосистемі.

За даними компанії, понад 10 ГВт основних встановлених потужностей наразі недоступні українській енергосистемі й знаходяться під контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, а також Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. 

Крім цього, на тимчасово окупованих територіях Півдня також знаходиться і більшість вітрових і сонячних електростанцій. Крім АЕС, решта електростанцій – це ключові регулюючі потужності. Саме вони забезпечують покриття споживання у пікові ранкові та вечірні години, заявляють в «Укренерго».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні