Категорія
Новини
Дата

НАБУ повідомило про підозру нардепу в розкраданні газу на 2,1 млрд грн. Ймовірно, йдеться про Дубневича

1 хв читання

У вівторок, 10 жовтня, НАБУ і САП повідомили народному депутату про підозру в організації заволодіння природним газом на суму понад 2,1 млрд грн та легалізації незаконно отриманого прибутку, повідомляє пресслужба бюро. За даними «Інтерфакс-Україна», йдеться про Ярослава Дубневича.

Ключові факти

  • За версією слідства, впродовж 2013–2017 років народний депутат організував заволодіння природним газом підконтрольними йому службовими особами Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ (Львівська область) на загальну суму понад 2,1 млрд грн.
  • У НАБУ вважають, що під його контролем підприємства-власники ТЕЦ уклали низку угод про закупівлю в НАК «Нафтогаз України» природного газу для виробництва теплової енергії населенню. З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за пільговими цінами, суттєво нижчими від ринкових.
  • Детективи НАБУ встановили, що «пільговий» газ ці ТЕЦ одержали незаконно і використали у власній господарській діяльності для виробництва електроенергії, яку надалі реалізували ДП «Енергоринок» за ринковою ціною.
  • Внаслідок цього прибутковість виробництва електроенергії Новояворівською та Новороздільською ТЕЦ у деякі періоди перевищувала 100%. Отже, на переконання детективів НАБУ, ТЕЦ отримали незаконний дохід (надприбутки) у понад 3,5 млрд грн.
НАБУ повідомило про підозру нардепу в розкраданні газу на 2,1 млрд грн. Ймовірно, йдеться про Дубневича /Фото 1

Фото: Facebook. Ярослав Дубневич

  • За інформацією слідчих, впродовж 2013–2018 років депутат організував легалізацію частини коштів у понад 450 млн грн шляхом переведення на рахунки підконтрольної ТОВ та компаній-нерезидентів. Зокрема фірм, зареєстрованих у Кіпрській Республіці та на Маршаллових Островах. Гроші врешті-решт поверталися в Україну під виглядом іноземних інвестицій для фінансування нового бізнесу у Львівському регіоні. 
  • Наразі щодо організатора схеми вирішується питання обрання запобіжного заходу.

Контекст

Слідство у справі Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ детективи розпочали у 2016 році.

Депутат є шостим підозрюваним у межах цієї справи. Іншим учасникам схеми про підозру повідомили у січні 2018 року (епізод щодо розкрадання газу на 1,4 млрд грн) та у серпні 2020-го (епізод щодо розкрадання газу на 729,8 млн грн).

Наразі обвинувальні акти щодо п’яти учасників схеми скеровано до суду, а на цілісні майнові комплекси «Новороздільська ТЕЦ» та «Новояворівська ТЕЦ» вартістю близько 800 млн грн накладено арешт.

Завдяки співпраці з іноземними колегами однієї з країн Європи вдалося відстежити та накласти арешт на кошти у розмірі €2,3 млн, які вніс на рахунок один із членів сім’ї народного депутата.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні