Категорія
Новини
Дата

«Нафтогаз» починає купувати газ у ЄС, але це не імпорт – пояснення НАК

1 хв читання

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» починає закупівлю газу в Європейському Союзі, повідомили Forbes у пресслужбі компанії. Користуватись ним будуть у разі надзвичайних ситуацій і лише для потреб бізнесу

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі 

  • Перші постачання газу до України з ЄС відбудуться у вересні 2024 року. Куплений газ оформлятимуть на митний склад, при цьому його будуть закачувати у підземні сховища України. Хоча газ буде оплачений, ПДВ за нього «Нафтогаз» не платитиме до моменту розмитнення. 
  • Поки товар не розмитнять, операція не вважатиметься імпортом. Це дозволить «Нафтогазу» зробити запас газу, який можна буде оперативно розмитнити і використати в разі надзвичайної потреби. Зберігати газ у режимі митного складу можна до трьох років. 
  • Весь резервний запас придбають за рахунок кредитних коштів ЄБРР – 200 млн євро. «Ціна за кубометр цього газу є комерційною таємницею і вона відрізняється від показників TTF», – зазначили у пресслужбі «Нафтогазу» у відповідь на запит Forbes.
  • «Йдеться не про імпорт газу, а про закупівлю за кошти банку обсягу блакитного палива, який зберігатиметься у режимі «митний склад» і використовуватиметься виключно за умови виникнення надзвичайних ситуацій і лише для потреб бізнесу», – кажуть у пресслужбі «Нафтогазу». Про те, що «Нафтогаз» почав імпортувати газ, повідомив сьогодні вдень колишній керівник «Оператора ГТС України» Сергій Макогон.
  • Якщо не виникне надзвичайної потреби використання купленого газу, його можуть продати на ринок ЄС.

Контекст

У кінці липня голова «Нафтогазу» Олексій Чернишов казав, що урядовий план по закачці в газосховища країни 13,2 млрд кубометрів до опалювального сезону майже реалізований, закачано понад 10 млрд. Про плани імпорту не йшлося, натомість на початку серпня Чернишов навіть анонсував експорт газу, зважаючи на ріст видобутку цього палива в Україні.

Детальніше про видобуток газу в Україні та завдяки чому державний «Нафтогаз» отримав минулого року прибуток 23 млрд грн, читайте або слухайте у інтерв’ю Олексія Чернишова YouTube-проєкту Forbes Ukraine «Business Breakfast з Володимиром Федоріним».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд