Категорія
Новини
Дата

«Нафтогаз України» зазнав рекордного збитку у понад 57 млрд грн у першому півріччі

1 хв читання

НАК «Нафтогаз України» у січні-червні 2022 року отримав рекордний збиток у 57 млрд грн. Серед головних причин: різниця між вартістю імпортованого газу та ціною його продажі, йдеться у повідомленні компанії.

Ключові факти

  • У «Нафтогазі» зазначили, що операційні та фінансові результати та загальна волатильність ринку були зумовлені в основному повномасштабним військовим вторгненням в Україну.
  • У звітності за перше півріччя окремо показаний фінансовий результат за другий квартал – прибуток за цей період склав 420 млн грн. Загальний збиток за січень-червень склав 57 159 млн грн. Відповідно, збиток за перший квартал становив 57 579 млн грн.
  • Основними факторами формування збитку в січні-березні стали «додаткові відрахування до резерву сумнівної заборгованості, пов’язані зі зниженням оцінки платоспроможності контрагентів компанії внаслідок початку повномасштабної війни, а також негативна різниця між закупівельною вартістю імпортованого газу та ціною його реалізації у відповідності до покладених на компанію державою спеціальних обов’язків».
  • Також фактором збитковості у компанії називають «руйнування її активів внаслідок обстрілів з боку РФ».
  • Згідно із повідомленням, починаючи з квітня «компанія змогла адаптуватися до нових умов і забезпечила прибуток 420 млн грн у ІІ кварталі 2022 року». Кажуть, цього вдалося досягнути, зокрема через скорочення витрат та законодавче врегулювання проблеми компенсації за покладені державою на компанію спеціальні обов’язки. 

Контекст

За результатами 2021 року Нафтогаз отримав 12 млрд грн прибутку після 19 млрд збитків у 2020-му. 

Серія кадрових перестановок серед українських топпосадовців розпочалася зі звільнення СЕО НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка, яке Кабмін затвердив 1 листопада. Нового очільника «Нафтогазу» буде призначено протягом двох тижнів, кажуть Forbes співрозмовники в керівництві партії «Слуга народу» та Офісі президента (ОП).

Головний претендент – колишній очільник Міністерства розвитку громад та територій (раніше – Мінрегіонбуд) Олексій Чернишов.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні