Категорія
Новини
Дата

ДТЕК не може продати газ на внутрішньому ринку, поки змушений накопичувати — гендиректор

Найбільша приватна енергокомпанія країни ДТЕК не може продати свій газ на внутрішньому ринку і вимушена його накопичувати. Про це гендиректор ДТЕК Максим Тімченко розповів в інтервʼю Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Через війну в Україні суттєво впало споживання газу. Крім того, ДТЕК втратив традиційних покупців свого газу – великих промислових споживачів у Донецькій і Дніпропетровській областях.
  • ДТЕК пропонує «Нафтогазу» купити свій газ за ринковими цінами, які все одно будуть нижчими за ціни на імпортний газ, каже Тімченко. Але Нафтогаз відмовляється. «Має бути бажання не лише продавця, а й покупця [Нафтогазу]», – каже Тімченко. За його словами, через це ДТЕК змушений накопичувати свій газ і не може його реалізувати.
  • Натомість Україна розпочинає імпорт великих обсягів газу, зазначив гендиректор ДТЕК. «Для мене незрозумілою є логіка, коли держава розпочинає імпортувати замість того, щоб пріоритетно викуповувати вже видобутий українськими компаніями газ за гривні», – каже він.
  • Гроші за продаж газу «Нафтогазу» Тімченко обцяє інвестувати у видобуток. ДТЕК планує в цьому році зберегти видобуток на минулорічному рівні – 2 млрд кубометрів, але для цього потрібні інвестиції. «Ми готові бурити, інвестувати, але нам потрібні сигнали, – зазначив Тімченко, – Ми маємо розуміти, що хоча б на найближчі шість місяців «Нафтогаз» викупить наш газ».

Контекст

Споживання газу в Україні в травні впало майже вдвічі, за даними Асоціації постачальників енергоресурсів. В українських підземних газосховищах зберігається понад 10 млрд кубометрів газу – третина від потужності сховищ.

До зими уряд планує накопичити в сховищах 19 млрд кубометрів, для чого, за словами голови «Нафтогазу» Юрія Вітренко, необхідно імпортувати 5,8 млрд кубометрів газу за майже $8 млрд. У «Нафтогазу» цих грошей немає

Головна причина нестачі коштів – це різниця між вартістю імпортного газу й тарифами для українських споживачів, пояснював Вітренко під час засідання парламентського комітету. «Нафтогаз» імпортує газ по $1100–1200 за 1000 кубометрів, а має продавати його по $200–250», – каже він.

Основну частину газу «Нафтогаз» продає населенню й теплокомуненерго за фіксованим тарифом: для населення – 7,96 грн за кубометр, а для теплокомуненерго – 7,42 грн за кубометр. Біржова вартість газу в Україні коливається в межах 30 грн за кубометр, свідчать дані Української енергетичної біржі. 5 липня ціни на газ на газовому хабі TTF (Нідерланди) перевищили $1900 за 1000 кубометрів.

Раніше Кабінет міністрів пропонував виділити з держбюджету 264,3 млрд грн на врегулювання ситуації на ринку природного газу й у сфері теплопостачання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні