Категорія
Новини
Дата

Нафтогазовий гігант British Petroleum отримав річний збиток уперше за 10 років через пандемію

Британська нафтова компанія British Petroleum Plc (BP) у 2020 році отримала чистий збиток у розмірі $5,7 млрд. Компанія вперше за десятиліття зафіксувала річний збиток через слабкий попит на енергоносії та списання вартості активів в умовах пандемії COVID-19, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Списання вартості нафтогазових активів склало $6,5 млрд з огляду на різке зниження довгострокових прогнозів цін на енергоносії.
  • Натомість борг зменшився на $6,5 млрд протягом 2020 року, досягнувши $39 млрд.
  • Чистий прибуток BP у жовтні–грудні 2020 року склав $115 млн, що не виправдало очікування аналітиків. Вони розраховували на прибуток у розмірі $360 млн.
  • Прибуток у четвертому кварталі 2019 року становив $2,6 млрд.
  • У 2019 фінансовому році чистий прибуток BP склав $10 млрд.
  • Акції BP у вівторок вранці впали більш ніж на 3%, пише CNBC.

Контекст

За 2020 рік акції ВР втратили понад 40% своєї вартості й залишаються на рівні 25-річного мінімуму. Інвестори остерігаються низького попиту на нафту через пандемію коронавірусу, а також сумніваються в здатності ВР успішно реалізувати свій амбітний план щодо переходу від викопного палива до відновлюваних джерел енергії. Ринкова вартість конкурентів, включно з Royal Dutch Shell і Exxon Mobil, також впала.

Компанія BP попередила, що пандемія коронавірусу продовжить впливати на її продуктивність.

BP прагне збільшити частку виробництва електроенергії з відновлювальних джерел до 20 ГВт до 2025 року та до 50 ГВт до 2030 року. Більшу частину BP планує закрити за рахунок проєктів із розвитку сонячної енергетики компанії Lightsource, у яких BP належить 50% акцій.

Інші нафтові компанії також заявили про збільшення інвестицій у відновлювані джерела енергії. Зокрема, французька Total планує вкладати в сонячну енергетику до 20% свого інвестбюджету до 2030 року. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні