Категорія
Новини
Дата

Нафтові гіганти ExxonMobil Corp і Chevron Corp обговорювали можливість найбільшого злиття за всю історію, — ЗМІ

На початку 2020 року керівники ExxonMobil Corp і Chevron Corp провели попередні переговори, щоб вивчити можливість об'єднання двох найбільших виробників нафти в США. Це може стати найбільшим злиттям за всю історію, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Переговори не дійшли до підготовки юридичних документів. Причина припинення переговорів невідома.
  • Після цього Chevron у жовтні 2020 року придбав нафтовидобувну компанію Noble Energy за $5 млрд.
  • Новини про безуспішні переговори з'явилися після того, як Exxon потрапила під тиск деяких акціонерів із приводу її стратегічного напрямку розвитку. Інвестори вимагають більш ефективного витрачання коштів, збереження дивідендів і збільшення інвестицій в екологічно чисту енергію.
  • Ринкова вартість об'єднаної компанії може перевищити $350 млрд у разі злиття. Так, ринкова вартість Exxon становить $190 млрд, а Chevron — $164 млрд, пише The Wall Street Journal.
  • Разом вони могли б сформувати другу за величиною нафтову компанію в світі, виробляючи близько 7 млн барелів нафти й газу в день. Попереду буде тільки Saudi Aramco, ринкова вартість якої становить приблизно $1,8 трлн.

Важливі цифри

Chevron на минулому тижні повідомила про збитки в розмірі $11 млн за четвертий квартал 2020 року.

Контекст

Обговорення злиття свідчить про тиск, з яким зіткнулися компанії енергетичного сектору під час пандемії COVID-19, коли знизилися ціни на нафту. Енергетичні компанії мають один із найгірших індексів S&P 500 за 2020 рік. Акції Exxon впали на 30%, а акції Chevron — на 23%, пише Bloomberg.

У разі відновлення переговорів двох найбільших нафтових компаній США злиття може зіткнутися з проблемами регулювання та антимонопольного законодавства при адміністрації Джо Байдена. Президент США заявив, що підштовхне країну до «відмови від нафтової промисловості». Нещодавно Байден офіційно відкликав дозвіл на будівництво нафтопроводу Keystone XL.

Незважаючи на побоювання з приводу антимонопольного законодавства, злиття стане шансом для США протистояти саудівському державному конгломерату й іншим найбільшим світовим виробникам нафти, яких підтримують уряди.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні