Категорія
Новини
Дата

«Нас просто кинули». Путін хоче обмежити вивезення зерна з України

Президент РФ Володимир Путін заявив, що угода з країнами Заходу щодо вивезення зерна з України, в рамках якої Росія розблокувала чорноморські порти, виявилася обманом. Про це російський диктатор сказав, виступаючи на ВЕФ-2022, пише «Коммерсантъ».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Путін сказав, що західні країни чинили на РФ тиск під приводом забезпечення продовольством найбідніших країн, але в результаті нібито обдурили Москву.
  • Він вважає, що ситуація щодо вивезення російського зерна «хитро зроблена»: хоча прямо обмежень немає, вони є за фрахтом, який зараз виводиться з-під санкцій. Найбідніші ж країни просто не отримали зерно, оскільки воно пішло до Європи. «Нас і найбідніші країни обдурили, як у народі кажуть, просто кинули», – сказав президент РФ.
  • За його словами, за Всесвітньою програмою продовольства ООН було завантажено всього два кораблі. «Наголошую, лише два з 87. І на них було вивезено 60 000 т продовольства з 2 млн т. Це лише 3%, які спрямовані до країн, що розвиваються», – каже диктатор.
  • Путін заявив, що вивезення зерна з українських портів слід обмежити, щоб воно прямувало до країн, що розвиваються. Щодо цього він пообіцяв порадитися з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом.

Контекст

22 липня в Туреччині було підписано угоду про вивезення продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів».

Розблокування одеських портів дає змогу Україні щомісячно експортувати приблизно 4 млн т зернових і олійних, підрахував генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Сластьон. Разом з експортом через дунайські порти та сухопутні західні кордони Україна зможе щомісяця відправляти 6,6 млн т агропродукції, каже він.

Цього досить, аби Україна змогла вивезти за кордон експортні залишки минулорічного врожаю (15–18 млн т) і зерно, яке буде зібрано в 2022 році та продано на зовнішні ринки. В 2022 році Україна має отримати 70 млн т нового врожаю, прогнозують в УКАБ. На внутрішні потреби Україні потрібно приблизно 15–20 млн т зерна, кажуть там. Таким чином, експортний потенціал України становить 70 млн т зернових і олійних.

На 5 вересня у рамках зернової ініціативи з України було експортовано понад 2 млн т зерна. Україна розраховує експортувати «зерновим коридором» 3 млн т агропродукції на місяць лише з портів Великої Одеси, а також поширити ініціативу на порт Миколаєва.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні