Категорія
Новини
Дата

«Нас просто кинули». Путін хоче обмежити вивезення зерна з України

1 хв читання

Президент РФ Володимир Путін заявив, що угода з країнами Заходу щодо вивезення зерна з України, в рамках якої Росія розблокувала чорноморські порти, виявилася обманом. Про це російський диктатор сказав, виступаючи на ВЕФ-2022, пише «Коммерсантъ».

Ключові факти

  • Путін сказав, що західні країни чинили на РФ тиск під приводом забезпечення продовольством найбідніших країн, але в результаті нібито обдурили Москву.
  • Він вважає, що ситуація щодо вивезення російського зерна «хитро зроблена»: хоча прямо обмежень немає, вони є за фрахтом, який зараз виводиться з-під санкцій. Найбідніші ж країни просто не отримали зерно, оскільки воно пішло до Європи. «Нас і найбідніші країни обдурили, як у народі кажуть, просто кинули», – сказав президент РФ.
  • За його словами, за Всесвітньою програмою продовольства ООН було завантажено всього два кораблі. «Наголошую, лише два з 87. І на них було вивезено 60 000 т продовольства з 2 млн т. Це лише 3%, які спрямовані до країн, що розвиваються», – каже диктатор.
  • Путін заявив, що вивезення зерна з українських портів слід обмежити, щоб воно прямувало до країн, що розвиваються. Щодо цього він пообіцяв порадитися з президентом Туреччини Реджепом Тайїпом Ердоганом.

Контекст

22 липня в Туреччині було підписано угоду про вивезення продовольства з портів України. Також у Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів».

Розблокування одеських портів дає змогу Україні щомісячно експортувати приблизно 4 млн т зернових і олійних, підрахував генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Роман Сластьон. Разом з експортом через дунайські порти та сухопутні західні кордони Україна зможе щомісяця відправляти 6,6 млн т агропродукції, каже він.

Цього досить, аби Україна змогла вивезти за кордон експортні залишки минулорічного врожаю (15–18 млн т) і зерно, яке буде зібрано в 2022 році та продано на зовнішні ринки. В 2022 році Україна має отримати 70 млн т нового врожаю, прогнозують в УКАБ. На внутрішні потреби Україні потрібно приблизно 15–20 млн т зерна, кажуть там. Таким чином, експортний потенціал України становить 70 млн т зернових і олійних.

На 5 вересня у рамках зернової ініціативи з України було експортовано понад 2 млн т зерна. Україна розраховує експортувати «зерновим коридором» 3 млн т агропродукції на місяць лише з портів Великої Одеси, а також поширити ініціативу на порт Миколаєва.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні