Категорія
Новини
Дата

У Стамбулі запрацював координаційний центр щодо «зернових коридорів». Два фрегати ВМС Туреччини зайшли в Чорне море

У Стамбулі розпочав роботу Спільний координаційний центр, який здійснюватиме моніторинг роботи «зернових коридорів» відповідно до угоди про експорт продовольства з портів України, пише «Укрінформ» із посиланням на повідомлення Міністерства національної оборони Туреччини.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Робота Спільного координаційного центру інтенсивно триває», – наголосив міністр оборони Туреччини Хулусі Акар після зустрічі з міністром інфраструктури України Олександром Кубраковим.
  • Турецький міністр також позитивно оцінив повідомлення про початок відвантаження зерна цього тижня та наголосив на важливості того, аби перший корабель якнайшвидше вирушив.
  • «Туреччина виконала і продовжуватиме виконувати свою частину в рамках перевезень», – сказав Хулусі Акар.
  • Два фрегати – Yavuz та Yıldırım ВМС Туреччини – пройшли через протоку Босфор у Чорне море, повідомив сьогодні у Twitter оглядач руху по Босфору Йорюк Ишик.

Контекст

22 липня у Стамбулі було підписано угоду про здійснення вивезення зерна та іншого продовольства з портів України. Зокрема було підписано дві дзеркальні угоди у тристоронньому форматі. 

Угода передбачає створення у Стамбулі Спільного координаційного центру за участю представників України, Туреччини, ООН та РФ. Він займатиметься загальним наглядом і координацією реалізації домовленостей, реєстрацією суден, що прямують у розблоковані українські порти, затвердженням графіків транзиту та заходу суден у порти.

Наступного дня після підписання угоди російські війська атакували одеський морський торговий порт крилатими ракетами. Дві ракети було збито силами ППО, ще дві влучили в обʼєкти інфраструктури порту. Кубраков заявив, що попри обстріл одеського порту Україна готується до запуску експорту зерна.

Очікується, що відновлення експорту українського зерна розпочнеться із порту Чорноморськ, заявили в Мінінфраструктури.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні