Категорія
Новини
Дата

НАТО уклало угоду з постачання боєприпасів на понад €1 млрд, частину отримає Україна

Організація Північноатлантичного договору підписала контракт на закупівлю сотень тисяч боєприпасів калібру 155-мм на суму €1,1 млрд, пише Financial Times. Частина боєприпасів буде поставлена Україні.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, війна в Україні – це «битва боєприпасів». «Збільшення виробництва боєприпасів є абсолютною необхідністю, щоб ми могли продовжувати надавати підтримку Україні», – заявив Столтенберг.
  • Він зазначив, що споживання боєприпасів в Україні показує, що «необхідно нарощувати виробництво».
  • Столтенберг виступив після того, як НАТО підписало контракт на «сотні тисяч» 155-мм артилерійських боєприпасів, які будуть розподілені між членами альянсу для відправки в Україну або поповнення запасів.
  • Генеральна директорка Агентства НАТО з підтримки та закупівель Стейсі Каммінгс повідомила, що «очікуваний час доставки замовлень, розміщених сьогодні, перебуває в межах 24-36 місяців», пише «Інтерфакс-Україна».
  • За даними Reuters, за контрактом, ймовірно, буде вироблено близько 220 000 артилерійських боєприпасів, причому перші поставки очікуються наприкінці 2025 року. За словами джерела у галузі, снаряди поставлять французький виробник зброї Nexter та німецька Junghans.

Контекст

Європейська служба зовнішніх звʼязків (EEAS) проводить аудит військової допомоги Україні від країн ЄС, пише Financial Times із посиланням на трьох європейських дипломатів. Аудит проводиться після заяви канцлера Німеччини Олафа Шольца, який зажадав порівняти військові постачання країн ЄС Києву. Він назвав надто маленькими ті обсяги постачання зброї Україні, які більшість країн-членів запланували на 2024 рік. Канцлер закликав збільшити допомогу Україні та визначитися з планами до саміту ЄС.

Зауваження Шольца сприйняли як докір іншим великим державам ЄС, таким як Франція та Італія, чиї військові обіцянки набагато менші. Його публічний заклик до більшої прозорості приватно підтримали високопосадовці в Брюсселі, які вважають, що деякі країни можуть надати Києву більше зброї у критичний момент конфлікту.

У березні 2023-го ЄС обіцяв Україні 1 млн боєприпасів впродовж року, а наразі надав лише 480 000.

Перед Заходом нині стоїть вибір: або він дає Україні все, що їй потрібно, або віддає безповоротну перевагу Росії, попереджає Джек Волтінг, експерт аналітичного центру RUSI. Втім, пише The Economist, така нагальність не відображається в поточній підтримці України від США і ЄС. У Вашингтоні Конгрес досі не схвалив військову допомогу на $61 млрд, а в Брюсселі застрягло рішення з приводу €50 млрд через вето проросійського премʼєра Угорщини Віктора Орбана.

На надання військової допомоги Україні європейськими країнами та США впливають виробничі потужності їх військових заводів, особливо тих, що виготовляють боєприпаси.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні