Віктор Орбан /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС не зміг затвердити пакет фінансування України на €50 млрд через вето Угорщини

Віктор Орбан Фото Getty Images

Євросоюз не зміг узгодити пакет фінансової допомоги Україні у розмірі €50 млрд після того, як премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на цю пропозицію, пише Financial Times.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Лідери ЄС, які вели переговори щодо пакету до ранку пʼятниці, повернуться до Брюсселя на початку 2024 року для переговорів про фінансування з можливими варіантами надання Києву грошей без участі Орбана.
  • Про невдалі спроби було оголошено за кілька годин після того, як лідери погодилися розпочати переговори про вступ з Україною.
  • Європейська комісія повʼязала пакет фінансування України, призначений для підтримки бюджету Києва на 2024-2027 роки, із €21 млрд ширшого поповнення загального бюджету блоку, включаючи гроші на міграцію та оборону.
  • Позиція Орбана змушує інших лідерів ЄС знову зібратися у січні, заявив президент Європейської ради Шарль Мішель, який головував на саміті.
  • «Підсумок нічної зміни: вето на додаткові гроші Україні», – написав Орбан. Він голосував проти, попри те, що Брюссель розблокував Угорщині €10,2 млрд фінансування ЄС, яке раніше було заморожене з міркувань верховенства закону.

Контекст

Орбан, єдиний лідер ЄС, який цього року зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним, є найближчим партнером Кремля в Європі і постійно виступає проти західних санкцій, спрямованих на те, щоб покарати Москву за війну.

Напередодні саміту Орбан пригрозив заблокувати початок переговорів про членство та пакет фінансової підтримки. Зрештою Орбан поступився у питанні членства, вирішивши вийти з зали під час дебатів. Зрештою вчора, 14 грудня, Європейська Рада ухвалила рішення розпочати переговори про вступ України до ЄС, повідомив президент Євроради Шарль Мішель.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні