Категорія
Новини
Дата

Відмовляють насамперед європейські банки. НБУ просить банкірів допомогти українським компаніям з прифронтових регіонів при блокуванні платежів за кордоном

2 хв читання

НБУ закликав українські банки активніше комунікувати з іноземними банками-партнерами, які можуть блокувати платежі компаній, зареєстрованих на території областей України, що постраждали від російської агресії чи окупації. Регулятор вважає такі дії необґрунтованими, йдеться в повідомленні пресслужби Нацбанку. Наприкінці липня українські компанії, що працюють на закордонних ринках, почали скаржитись на відмови з боку іноземних банків в обслуговуванні. Зокрема популярний серед українських стартапів американський необанк Mercury повідомив українських клієнтів про блокування рахунків, починаючи з 13 серпня.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • НБУ розіслав українським фінустановам лист, де повідомив про звернення українських компаній та бізнес-асоціацій щодо блокування чи відмови іноземних банків, насамперед європейських, від проведення платежів компаній, зареєстрованих на території Запорізької, Херсонської, Донецької та Луганської областей, незалежно від того, чи є частини цих регіонів тимчасово окупованими РФ.
  • Нацбанк пояснює це тим, що іноземні банки не мають достовірного джерела даних про статус таких територій України. «Невиконання платежу може бути пов’язане з санкційними обмеженнями, а також вимогами міжнародних стандартів та національного законодавства інших країн з питань фінансового моніторингу, управління ризиками тощо. Вважаємо, що такий де-ріскінг з боку іноземних банків щодо українських суб’єктів господарювання є необґрунтованим», – йдеться в листі НБУ», – цитує пресслужба регулятора лист до банків. 
  • Аби уникнути можливих блокувань, Нацбанк рекомендує українським банкам проводити додаткову комунікацію з іноземними банками-партнерами для пояснення змісту операції, здійснювати деталізацію платіжних повідомлень та у разі блокування коштів – звернутися до банку, який заблокував платіж для з’ясування підстави відмови й узгодження додаткових заходів.
  • Крім того, українські банки мають у строк до одного місяця проінформувати Нацбанк про вжиті заходи. Йдеться про перелік клієнтів, залучених банків, підстав для блокування/відмови, статус прийнятого іноземним банком рішення щодо проведення платежу, а також проблемні питання, що виникли під час комунікації з банками-партнерами, й пропозиції щодо можливих шляхів їхнього вирішення.

Контекст

22 липня засновники низки українських стартапів отримали листи від американського необанку Mercury з повідомленням про блокування рахунків з 13 серпня. Серед клієнтів необанку – десятки українських стартапів, зокрема Petcube, Happy Monday, Fuelfinance, Input Soft, Bank of Memories, Osavul, lemon.io, Metaenga. Також про блокування повідомив венчурний фонд ZAS Ventures

Можливою причиною могли стало побоювання Mercury, що до нього можуть потрапити клієнти з окупованих Росією територій України. Рішення Mercury не є вимогою законодавства США у сфері санкцій/фінансового моніторингу, а пов’язане зі зміною власних політик фінустанови з обслуговування клієнтів або вимогами політик банків-партнерів, йшлося у письмовому коментарі пресслужби Нацбанку на запит Forbes від 22 липня.

У коментарі Forbes 25 липня пресслужба Mercury повідомила, що «банк більше не може підтримувати частину клієнтів через адреси, які вони надали, або місця, де ми фіксували часту активність в обліковому записі». Йдеться про перелік з 37 країн. Серед них, крім України, Росія, Білорусь, Іран, Північна Корея, Сирія, Куба, Венесуела та інші.

НБУ зазначає, що однією з причин, чому іноземні банки відмовляються надавати свої послуги клієнтам з України, є відсутність у них доступу до необхідної інформації для комплаєнс-перевірки компаній з України, наприклад, списку тимчасово окупованих населених пунктів України, який постійно оновлюється, або інформації щодо санкційних обмежень, які діють на тимчасово окупованих територіях. 

Пресслужба Нацбанку також додає, що ці дані можна знайти на англомовній цільовій сторінці Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, а також на офіційному сайті Європейської комісії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд