Категорія
Новини
Дата

Найбільші банки готові знизити міжбанківську комісію майже вдвічі. Але просять депутатів не обмежувати її розмір

ПриватБанк, Ощадбанк та Райффайзен Банк Аваль заявили про готовність знизити міжбанківську комісію (інтерчейндж) до 0,9% за два роки. Водночас банки просять не унормовувати цей платіж законодавчо.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Банки звернулися до Верховної Ради України, Кабінету міністрів, Національного банку України, банківських та фінансових установ та представників роздрібної торгівлі у зв'язку з розглядом Радою застосування обмежень розміру комісії для торговців за еквайринг та розміру міжбанківських комісій (інтерчейндж).
  • Фінансові установи готові звернутися до Антимонопольного комітету щодо оцінки плану зниження комісії інтерчейндж у найближчі три роки.
  • План передбачає зниження комісії з 1 липня цього року до 1,2%, з 1 липня 2022 року – до 1%, а з 1 липня 2023 року – до 0,9%.
  • Також банки наголосили на важливості збереження вільного ринкового ціноутворення комісії за еквайринг та неприпустимості її регулювання на законодавчому рівні.
  • Відповідне звернення банків до влади також підтримали Visa та Mastercard.

Важливі цифри

Найбільші банки-еквайри – ПриватБанк, якому належить 60% усіх діючих POS-терміналів, Ощадбанк, Райффайзен Банк Аваль та Альфа-Банк. Разом вони охоплюють понад 85% ринку. Найбільші емітенти активних платіжних карток – ПриватБанк, Ощадбанк, УкрСиббанк та Універсал Банк, який нарощує обсяги завдяки monobank.

Контекст

Депутати хочуть знизити граничний розмір міжбанківської комісії, яку беруть банки-еквайри за користування POS-терміналами. Таку норму планується внести до законопроєкту №4364 «Про платіжні послуги», який нині готується до другого читання в парламенті. 

Нині середня комісійна винагорода банку-еквайра – 2% від суми оплати. За свої послуги частину комісії отримують і платіжні системи. Зазвичай це близько 0,3% від суми операції. 

Зниження комісійних підтримують ритейлери. Зокрема, співвласник найбільшого онлайн-ритейлера Rozetka Владислав Чечоткін зазначив, що на оренду 90 магазинів, усіх складів і всіх офісів його компанія щорічно витрачає менше, ніж на банківську комісію.

Водночас у Нацбанку підкреслили необхідність збереження виключно ринкових підходів до регулювання комісії. Заступник голови правління ПриватБанку Разван Мунтеану заявив, що законодавче регулювання вартості еквайрингу призведе до мільярдних втрат бюджету і змусить українські банки відключити клієнтам можливість прийому оплати через сервіси Apple Pay і Google Pay

В ЄС комісія інтерчейндж обмежена на законодавчому рівні. Вона становить не більше 0,2% за дебетовими картками і 0,3% – за кредитними. У США розмір інтерчейндж фіксований і становить 20 центів із кожної операції. Загальний розмір комісії за еквайринг і в ЄС, і в США встановлюється на ринкових умовах.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні