Категорія
Новини
Дата

Найбільші банки готові знизити міжбанківську комісію майже вдвічі. Але просять депутатів не обмежувати її розмір

1 хв читання

ПриватБанк, Ощадбанк та Райффайзен Банк Аваль заявили про готовність знизити міжбанківську комісію (інтерчейндж) до 0,9% за два роки. Водночас банки просять не унормовувати цей платіж законодавчо.

Ключові факти

  • Банки звернулися до Верховної Ради України, Кабінету міністрів, Національного банку України, банківських та фінансових установ та представників роздрібної торгівлі у зв'язку з розглядом Радою застосування обмежень розміру комісії для торговців за еквайринг та розміру міжбанківських комісій (інтерчейндж).
  • Фінансові установи готові звернутися до Антимонопольного комітету щодо оцінки плану зниження комісії інтерчейндж у найближчі три роки.
  • План передбачає зниження комісії з 1 липня цього року до 1,2%, з 1 липня 2022 року – до 1%, а з 1 липня 2023 року – до 0,9%.
  • Також банки наголосили на важливості збереження вільного ринкового ціноутворення комісії за еквайринг та неприпустимості її регулювання на законодавчому рівні.
  • Відповідне звернення банків до влади також підтримали Visa та Mastercard.

Важливі цифри

Найбільші банки-еквайри – ПриватБанк, якому належить 60% усіх діючих POS-терміналів, Ощадбанк, Райффайзен Банк Аваль та Альфа-Банк. Разом вони охоплюють понад 85% ринку. Найбільші емітенти активних платіжних карток – ПриватБанк, Ощадбанк, УкрСиббанк та Універсал Банк, який нарощує обсяги завдяки monobank.

Контекст

Депутати хочуть знизити граничний розмір міжбанківської комісії, яку беруть банки-еквайри за користування POS-терміналами. Таку норму планується внести до законопроєкту №4364 «Про платіжні послуги», який нині готується до другого читання в парламенті. 

Нині середня комісійна винагорода банку-еквайра – 2% від суми оплати. За свої послуги частину комісії отримують і платіжні системи. Зазвичай це близько 0,3% від суми операції. 

Зниження комісійних підтримують ритейлери. Зокрема, співвласник найбільшого онлайн-ритейлера Rozetka Владислав Чечоткін зазначив, що на оренду 90 магазинів, усіх складів і всіх офісів його компанія щорічно витрачає менше, ніж на банківську комісію.

Водночас у Нацбанку підкреслили необхідність збереження виключно ринкових підходів до регулювання комісії. Заступник голови правління ПриватБанку Разван Мунтеану заявив, що законодавче регулювання вартості еквайрингу призведе до мільярдних втрат бюджету і змусить українські банки відключити клієнтам можливість прийому оплати через сервіси Apple Pay і Google Pay

В ЄС комісія інтерчейндж обмежена на законодавчому рівні. Вона становить не більше 0,2% за дебетовими картками і 0,3% – за кредитними. У США розмір інтерчейндж фіксований і становить 20 центів із кожної операції. Загальний розмір комісії за еквайринг і в ЄС, і в США встановлюється на ринкових умовах.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні