Категорія
Новини
Дата

Найближчі санкції проти РФ повинні торкнутися візової сфери – Єрмак

Росія має гроші на війну, тому санкцій, які є на цей час, недостатньо. Санкційна група Єрмака–Макфола готує новий санкційний план, сказав в інтервʼю Forbes голова Офісу президента Андрій Єрмак. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Ми плануємо провести санкційний саміт в Україні. Він матиме на меті проаналізувати, що вже зроблено, і розробити потужний план санкцій», – зазначив Єрмак, додавши, що напередодні він обговорив це з Майклом Макфолом
  • Єрмак вважає, що найближчі санкції повинні торкнутися візової сфери. «Заборона вʼїзду до цивілізованих країн не тільки політиків і пропагандистів, а й усіх російських військових і членів їхніх сімей», – заявив він. 
  • За словами голови ОП, дуже важливими є вторинні санкції, особливо щодо військово-промислового комплексу. 
  • Також за його словами, буде посилена санкційна політика щодо російських банків, ІТ-сфери й енергетичного комплексу. 
  • Єрмак зазначив, що до річниці початку вторгнення запрацюють нові пакети санкцій від американців, британців та європейців.

Контекст

Минулого року російська економіка була стійкою, попри жорсткий санкційний тиск, оскільки рекордні доходи від продажу нафти й газу допомогли уникнути глибокої кризи. Однак в умовах падіння цін на енергоносії та блокування значної частки міжнародних резервів економіка агресора стає фундаментально крихкою. Нові санкції наближають критичну межу, за якою Росія не зможе продовжувати війну.

16 грудня Євросоюз запровадив девʼятий пакет санкцій проти РФ. Він передбачає нові заходи експортного контролю та обмеження на товари й технології подвійного призначення. Також санкції торкнулися товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки.

Санкції введено проти 168 російських компаній, повʼязаних із військово-промисловим комплексом.

Також запроваджено індивідуальні санкції (у повідомленні прізвища не наводяться). Забороняється експорт до Росії двигунів для авіації, зокрема для дронів.

Десятий пакет санкцій ЄС проти Росії має бути готовим до кінця лютого, повідомили дипломати з Польщі та Литви. Він може включати обмеження в атомному секторі, заборону російських ЗМІ й відключення більшої кількості банків від системи SWIFT.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні