Жозеп Боррель /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС офіційно схвалив девʼятий пакет санкцій проти Росії. Що він передбачає

Жозеп Боррель Фото Getty Images

Рада Європейського Союзу затвердила девʼятий за ліком пакет санкцій проти Росії через розвʼязану війну проти України, йдеться у повідомленні на сайті органу.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Новий пакет санкцій запроваджує нові заходи експортного контролю та обмеження на товари і технології подвійного призначення. Також санкції торкнулися товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки.
  • Санкції введено проти 168 російських компаній, повʼязаних із військово-промисловим комплексом.
  • Також запроваджено індивідуальні санкції (у повідомленні прізвища не наводяться).
  • Забороняється експорт до Росії двигунів для авіації, зокрема для дронів.
  • Передбачається відкликання ліцензій на мовлення у телеканалів НТВ/«НТВ-Мир», «Росія-1», РЕН ТВ та «Перший канал».
  • Запроваджено обмеження проти енергетичного та гірничодобувного секторів.
  • Кошти двох російських банків заморожено, блокуються транзакції Всеросійського банку розвитку регіонів.
  • Громадянам ЄС заборонено входити до керівництва будь-яких державних чи підконтрольних державі компаній, організацій чи органів, розташованих на території Росії, починаючи з 16 грудня 2022 року.
  • У ЄС заборонять надавати РФ послуги в галузі реклами, а також проводити на її замовлення маркетингові дослідження та соцопитування.
  • Натомість у повідомленні Ради ЄС сказано, що Євросоюз розморозить активи російських громадян та компаній, які торгують сільськогосподарськими та харчовими продуктами, зокрема добривами.

Ключова цитата

«Після продовольства та голоду Путін тепер використовує зиму як зброю, навмисно позбавляючи мільйони українців води, електрики та опалення. ЄС відповідає на цю останню ескалацію та воєнний злочин нашим девʼятим пакетом жорстких санкцій. Ми продовжимо спрямовувати санкції проти економіки та проти тих, хто сприяє цій жорстокій війні», – заявив верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

Контекст

ЄС анонсував девʼятий пакет санкцій проти РФ на початку грудня. Напередодні FT повідомила, що Єврокомісія запропонує заборону нових інвестицій у гірничодобувний сектор Росії в межах нового пакета санкцій проти Москви, а також контроль за експортом товарів подвійного призначення на суму понад €2,3 млрд. 

Нові санкції, якщо їх підтримають одностайно 27 країн ЄС, стануть першим випадком, коли Брюссель безпосередньо націлився на російський металургійний сектор, чого досі уникав через побоювання потенційного впливу на глобальні ланцюжки постачань.

Новий пакет спрямований на те, щоб задушити «нарощування російських промислових потужностей» завдяки розширеному списку зі 169 організацій, які постачають товари, «що можуть сприяти технологічному вдосконаленню сектору оборони та безпеки Росії». 

Згідно з текстом документа, під нові санкції підпадають двигуни для дронів, хімічне та біологічне обладнання, засоби боротьби з протестами та електронні компоненти. Також під нові обмеження потраплять ноутбуки, жорсткі диски, камери та лінзи.

15 грудня джерела Reuters повідомляли, що країнам ЄС не вдалося досягти згоди щодо девʼятого пакета санкцій. За даними агентства, учасникам переговорів вдалося наблизитись до угоди, але вони не змогли зняти заперечення деяких країн, зокрема Польщі.

Розбіжності, зокрема, викликало питання, чи має ЄС послабити обмеження на експорт російських добрив через європейські порти навіть для компаній, які належать російським бізнесменам із санкційних списків.

Деякі європейські країни вважали, що обмеження щодо добрив загрожують продовольчій безпеці країн, які розвиваються. Інші – що ослаблення санкцій дасть змогу російським власникам підприємств із виробництва добрив обійти вже введені обмеження.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні