Категорія
Новини
Дата

НБУ не бачить підстав для перегляду прогнозу щодо зростання ВВП у 2024 році

Національний банк прогнозує цього року зростання ВВП на рівні 3,6% і поки що не бачить підстав його переглядати. Про це сказав заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в ефірі Business Breakfast із Володимиром Федоріним.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Враховуючи інформацію за два місяці, які минули після виходу січневого прогнозу, у НБУ немає підстав вважати, що ситуація суттєво змінилася, сказав Ніколайчук. 
  • Він зазначив, що минулого року ситуація з економічною активністю виявилася набагато кращою. Зокрема, сільське господарство, завдяки сприятливим погоднім, забезпечило додаткові майже 2 в.п. до зростання ВВП, яке, за оцінками НБУ, у 2023 році досягло 5,7%.
  • «Цього року ми не сподіваємося на ще кращі погодні умови, тому маємо досить консервативні прогнози щодо врожайності – очікуємо, що врожай буде дещо нижчим за минулорічний», – сказав заступник голови НБУ. 
  • Водночас, за його словами, мʼяка зима дозволила отримати більш позитивні очікування у будівництві і розпочати раніше посівну. Крім того, стабільною була ситуація в енергетиці, що дозволило відновити експорт електроенергії, наголосив Ніколайчук.
  • «Якщо говорити про іншу сторону медалі – є ризики, що війна може бути тривалішою, ніж ми закладали у січневий прогноз. Це обмежуватиме відновлення цього року. Тому баланс цих факторів дає підстави говорити, що наш прогноз зростання ВВП цього року на 3,6% залишається достатньо реалістичним», – зазначив Ніколайчук. 

Контекст

В останньому кварталі 2023-го економіка України зростала швидше за прогнози завдяки високим врожаям пізніх культур і розбудові альтернативних експортних шляхів. Тож за підсумками минулого року НБУ очікує плюс 5,7% ВВП. 

У разі збереження великих обсягів міжнародної допомоги українська економіка зростатиме у 2024 році зокрема завдяки великим бюджетним витратам. Прогноз на цей рік НБУ не змінив – плюс 3,6% ВВП

Міжнародна допомога дещо знизиться цьогоріч, але це було очікуваним, вказують у Нацбанку. За базовим сценарієм регулятор очікує $37 млрд фінансової допомоги (у 2023-му було $42,5 млрд). Ця допомога від партнерів залишатиметься основним джерелом припливу капіталу в країну й надалі, вказує НБУ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні