Зростання ВВП України за 2023 рік може перевищити 5% – заступник голови НБУ /Єлизавета Сергієнко/Прес-центр НБУ
Категорія
Новини
Дата

Зростання ВВП України за 2023 рік може перевищити 5% – заступник голови НБУ

Єлизавета Сергієнко/Прес-центр НБУ

Минулого року зростання економіки України може перевищити 5%, повідомив заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук в інтервʼю «Інтерфакс-Україна». За його словами, це повʼязано з більшим, ніж очікувалося, надходженням міжнародної фінансової допомоги, гарним врожаєм, відсутністю перебоїв в енергосистемі, новим морським коридором й адаптивністю бізнесу.

Ключові факти

  • За його словами, всі ці фактори призвели до набагато кращого результату. Заступник голови НБУ повідомив про кращі показники у третьому та четвертому кварталах, зокрема, в сфері логістики експортної продукції.
  • «З високою ймовірністю у нас результат по 2023 року буде кращим за 4,9%, які ми прогнозували в жовтні», – сказав Ніколайчук. На уточнююче запитання чи перетне ВВП рівень 5% він додав: «З високою ймовірністю, так».
  • Щодо можливості перегляду макропрогнозу на 2024 рік, заступник голови Нацбанку зазначив, що регулятор у січні проведе переоцінку різних ризиків і чинників, зокрема впливу мобілізації на очікування населення і бізнесу. Водночас Ніколайчук не очікує суттєвої зміни цього прогнозу. 
  • «З одного боку, економіка краще себе показала у 2023 році та генерує додатковий імпульс і для 2024 року. Але водночас, наприклад, високий врожай минулого року збільшує базу порівняння для врожаю і, відповідно, ВВП цього року», – сказав він.
  • За його словами, на перегляд прогнозу в бік підвищення може вплинути робота нового морського коридору, що покращує економічну активність експортно-орієнтованих галузей та зменшення дефіциту електроенергії.
  • Стосовно негативних ризиків, Ніколайчук наголосив, що головним залишається продовження воєнних дій, а також ритмічність і достатність обсягу міжнародної допомоги.

Контекст

Після блекаутів та проблем з дефіцитом електроенергії на початку 2023 року через російські обстріли НБУ давав консервативні прогнози: у січні Нацбанк закладав символічні 0,3% зростання ВВП у 2023 році. У квітні прогноз значно покращився – до 2%. Липневі оцінки Нацбанку були вищі – плюс 2,9% зростання ВВП. Регулятор очікував прискорення економічного зростання. 

НБУ наприкінці жовтня покращив прогноз зростання ВВП України цьогоріч із 2,9% до 4,9%, а наступного року — з 3,5% до 3,6%, погіршивши його на 2025 рік із 6,8% до 6%.

Водночас у ухваленому Верховною Радою 9 листопада держбюджеті-2024 змінився макропрогноз. Реальне зростання ВВП прогнозується на рівні 4,6%, інфляція – 9,7%. Очікується, що середньорічний курс долара складе 40,7 грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні