Категорія
Новини
Дата

НБУ отримав третю цьогоріч престижну нагороду Central Banking Awards

Центральні банки України та Польщі стали переможцями міжнародної премії Central Banking Awards у номінації Currency Manager. Нагороду в цій номінації переважно отримують центробанки за здобутки в управлінні готівковим обігом, ідеться у повідомленні Національного банку України. Це вже третя нагорода НБУ цьогоріч. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Суддівська колегія Central Banking Awards оцінила спільні зусилля українського та польського центробанків із розроблення механізму екстреного обміну готівкової гривні на місцеву валюту для українських громадян, що були вимушені залишити свої домівки та рятуватися від війни за кордоном. 
  • НБУ в перші дні повномасштабної війни розпочав комунікацію з центральними банками країн-сусідів, які прийняли українських переселенців, для пошуку механізму обміну гривні на місцеву валюту, йдеться у повідомленні. 
  • Першочерговим завданням було укладення угоди про обмін з Національним банком Польщі, адже саме до цієї країни виїхало найбільше українців. За даними ООН, близько 2 млн осіб. 
  • У результаті вже за місяць з початку повномасштабного вторгнення Національному банку України спільно з Національним банком Польщі вдалося запустити обмін готівкової гривні на злоті в Польщі. 
  • Нацбанку України поступово вдалося укласти ще дев’ять угод та запустити обмін готівкової гривні в Німеччині, Швеції, Швейцарії, Литві, Нідерландах, Бельгії, Латвії, Італії та на Мальті. Упродовж 2022 року за цими програмами вимушені переселенці за кордоном обміняли майже 1 млрд грн. 

Контекст

У 2021 році НБУ вже отримував цю міжнародну нагороду Central Banking Awards у номінації Currency Manager – за масштабну оптимізацію банкнотно-монетного ряду гривні та осучаснення національної валюти, проведені впродовж 2014–2020 років в Україні.

За підсумками цьогорічної премії Central Banking Awards НБУ також переміг у номінаціях «Центральний банк року» та «Ініціатива у сфері платіжної та ринкової інфраструктури».

Англійське видавництво Central Banking було засноване у 1990 році. Зокрема, воно опікується виданням однойменного профільного журналу для центробанкірів, який читають працівники більш ніж 100 центральних банків світу, а також щорічною нагородою Central Banking Awards.

Central Banking Awards складається з 26 номінацій, 13 із яких відзначають успішні кейси та здобутки центральних банків світу, а інші 13 – учасників фінансового ринку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні