Категорія
Новини
Дата

НБУ підвищив облікову ставку до 7,5% річних. Регулятор також переглянув прогноз інфляції

Правління Національного банку України підвищило облікову ставку до 7,5% річних. Востаннє регулятор підвищував ставку у березні – з 6% до 6,5%.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Цей крок спрямований на поступове сповільнення інфляції в другому півріччі 2021 року та повернення її до цільового діапазону 5% уже в першому півріччі 2022 року. 
  • У першому кварталі 2021-го інфляція очікувано вийшла за межі цільового діапазону 5% ± 1 в. п., але відхилилася від нього суттєвіше, ніж передбачалося прогнозом, під дією переважно тимчасових факторів – зростанням світових цін на продовольство та енергоносії
  • Також інфляційний тиск посилювався через зростання споживчого попиту, зокрема, за рахунок підвищення зарплат. 
  • За підсумками березня зростання споживчих цін у річному вимірі прискорилося до 8,5%, а базова інфляція – до 5,9%. 
  • НБУ переглянув прогноз інфляції з 7% до 8% у 2021 році. Але очікує її повернення до цільового діапазону 5% у першому півріччі 2022 року та подальшу стабілізацію на цьому рівні. 
  • Також з огляду на втрати від пандемії НБУ погіршив прогноз зростання реального ВВП у 2021 році з 4,2% до 3,8%. У 2022‒2023 роках зростання економіки буде близьким до 4%. 
  • Поточний рахунок платіжного балансу в 2021 році буде зведено з незначним дефіцитом (0,8% ВВП) , який відчутно розшириться у 2022‒2023 роках через зростання внутрішнього попиту та менш сприятливі умови торгівлі. 
  • Ключовим ризиком для макропрогнозу є посилення параметрів карантину в Україні та у світі, а також низькі темпи вакцинації в країні. Актуальними є також ризик ескалації військового конфлікту на сході країни чи її кордонах, волатильність на глобальних ринках капіталу, різке погіршення умов торгівлі. 
  • Підвищення облікової ставки до 7,5% на цьому етапі краще, ніж 7%, тому що таким чином НБУ показав свою незалежність, зазначив Forbes.ua асоційований експерт Центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна» Євген Дубогриз.

Головна цитата

«З точки зору безлічі політиків, для держпрограм ставка 7% виглядає краще. Тому що це дає більш дешеві гроші для фінансування дефіциту бюджету і квазідефіціту», — зазначив Дубогриз.

Контекст

У квітні 2019 року НБУ вперше за два роки зменшив облікову ставку на 0,5% – до 17,5% річних. Відтоді облікову ставку регулярно знижували. До середини 2020-го облікова ставка була зменшена в понад два рази – з 13,5% до 6,0%. В останні місяці 2020 року інфляція різко прискорилася – з 2,3% у вересні до 5,0% за підсумками року. Тому 5 квітня 2021-го НБУ підвищив облікову ставку до 6,5%. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні