Категорія
Новини
Дата

«Повернемося після звільнення України». НБУ заморозив облікову ставку на 10% та призупинив режим таргетування інфляції

1 хв читання

Напад Росії змушує НБУ тимчасово відмовитися від звичної монетарної політики

Національний банк вирішив відкласти рішення з можливої зміни облікової ставки через війну з Росією, заявив у відео-зверенні голова НБУ Кирило Шевченко (текст виступу). «Ми залишаємося відданими режиму інфляційного таргетування. Водночас зараз через вимушене запровадження адміністративних обмежень ринкові монетарні інструменти, зокрема облікова ставка, не відіграють відчутної ролі у функціонуванні грошово-кредитного та валютного ринків», — зазначив Шевченко.

Таким чином облікова ставка в Україні зберігається на поточному рівні — 10%. НБУ очікує, що повернеться до класичного режиму інфляційного таргетування з плаваючим обмінним курсом, за допомогою якого регулятор з 2015 року має намір середньостроково стабілізувати інфляцію в Україні на рівні 5%±1, після «звільнення території України від російських загарбників і повернення економіки та фінансової системи до функціонування на ринкових засадах».

Також в НБУ зазначили, що збираються скасувати усі валютні обмеження, що були введені через агресію Росії (фіксація валютного курсу, призупинення роботи міжбанку, тимчасова заборона на операції з купівлі валюти за деякими виключеннями). Однак цей процес, як зазначив Шевченко, може бути поетапним.

Напередодні Центробанк Росії через санкції підвищив облікову ставку з 9,5 до 20% та ввів вимогу обовʼязкового продажу 80% валютної виручки експортерів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні