Категорія
Новини
Дата

НБУ продав $3,1 млрд у травні. Це значно зменшило його резерви

1 хв читання

За підсумками травня Нацбанк продав на міжбанківському ринку $3,1 млрд, свідчать дані НБУ. Це найбільший місячний обсяг інтервенцій регулятора від початку 2024 року.

Деталі 

  • За останній тиждень травня НБУ продав на валютному ринку $1,1 млрд, тижнем раніше було $684 млн.
  • Загалом за підсумками травня сальдо інтервенцій центробанку склало $3,1 млрд. За попередні місяці обсяги інтервенцій НБУ були відчутно меншими – $1,8 млрд та $2,3 млрд у березні та квітні відповідно. 
Інтервенції НБУ на валютному ринку у 2022-2024 роках

Графіка: Анастасія Решетнік

  • Значне збільшення інтервенцій НБУ відбулось на тлі суттєвого падіння курсу гривні. Так, за три місяці весни офіційний курс долара зріс на 2,5 грн – з 38,05 на 1 березня до 40,5 грн/$ на 31 травня. 
  • Збільшення інтервенцій призведе до відчутного зменшення золотовалютних резервів. У травні Мінфін залучив лише $20 млн від Світового банку та $132 млн від розміщення валютних ОВДП, чого було недостатньо навіть для покриття платежів за валютними боргами. Тому скорочення золотовалютних резервів за підсумками місяця Forbes оцінює у більш як $3 млрд. Відповідно, якщо на кінець квітня міжнародні резерви НБУ становили $42,4 млрд, то зараз їхній обсяг має бути близьким до позначки $39 млрд.

Контекст 

У 2024 році Нацбанк дещо змінив свою стратегію на валютному ринку і зменшив обсяг інтервенцій відносно загальних обсягів ринку, ідеться у матеріалі Forbes. Це призвело до поступової девальвації гривні, і вперше в історії офіційний курс долара перевищив 40. 

До того ж нещодавно НБУ запровадив найбільший пакет пом’якшення валютних обмежень, що стало причиною збільшення попиту на валюту. Зокрема, більше валюти бізнес купує для імпорту послуг, адже в цьому сегменті скасували усі обмеження, казав Forbes директор департаменту аналітичних досліджень Райффайзен Банку Олександр Печерицин. 

Також Forbes розбирав, чи з пришвидшенням девальвації став долар більш привабливим активом, ніж гривневі інвестиції.

У червні очікується відновлення надходжень фінансування. Так, вчора Україна та МВФ досягли угоди на рівні персоналу про отримання пʼятого траншу за програмою EFF обсягом 1,67 млрд СДР ($2,21 млрд за поточним курсом). Також очікується подальше надходження фінансування від Європейського Союзу за програмою Ukraine Facility. Відповідно, у червні зростання резервів НБУ може відновитися.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні