Категорія
Новини
Дата

Україна та МВФ домовилися про четвертий перегляд програми EFF обсягом $15,6 млрд

1 хв читання

Співробітники Міжнародного валютного фонду (МВФ) та влада України досягли угоди про четвертий перегляд чотирирічної угоди про розширений фонд (EFF), йдеться у повідомленні фонду. За умови схвалення Виконавчою радою МВФ Україна отримає доступ приблизно до $2,2 млрд.

До Державного бюджету України вже надійшли чотири транші у рамках програми МВФ EFF загальним обсягом близько $5,4 млрд. У 2024 році програма EFF передбачає $5,4 млрд бюджетної допомоги Україні.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Ключові факти

  • Сторони досягли угоди на рівні експертів і тепер вона потребує схвалення Виконавчою радою МВФ, розгляд очікується найближчими тижнями.
  • За словами премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля, раніше Україна в жодній програмі МВФ не доходила до четвертого перегляду.
  • Він заявив, що Україна виконала всі кількісні критерії та структурні маяки до четвертого перегляду.
  • Шмигаль нагадав, що кошти партнерів допомагають Уряду фінансувати всі ключові видатки бюджету в повному обсязі та направляти внутрішні ресурси на оборону країни.
  • Міністерство фінансів повідомило, що сторони досягли домовленостей щодо оновленого переліку заходів економічної та фінансової політики, спрямованої на підтримку макроекономічної стабільності та подальше впровадження економічних реформ на шляху України до вступу в ЄС.
  • Також експерти МВФ відзначили прогрес України у виконанні зобовʼязань за Програмою EFF та відданість загальному порядку денному реформ. 

Контекст

МВФ схвалив чотирирічний кредит для України у березні минулого року, вперше надавши кредит країні, яка перебуває у стані війни. Програму скоординовано з Європейським Союзом, США та іншими країнами «Великої сімки», які пообіцяли фінансову допомогу, щоб допомогти покрити бюджетний дефіцит Києва. Тоді ж було виділено перший транш на $2,7 млрд.

Програма є частиною пакету міжнародної підтримки України на суму, яка наразі становить близько $122 млрд на 2023-2027 роки. 

У грудні виконавча рада МВФ схвалила виділення Україні $900 млн і закликала інші країни та кредиторів виконати свої зобовʼязання.

У лютому Bloomberg з посиланням на джерела повідомив, що Україна розглядає план, що включає розширення продажів внутрішніх облігацій, підвищення податків та скорочення видатків, щоб закрити діру в бюджеті, у спробі отримати гроші від МВФ, якщо допомога США залишиться заблокованою.

Наприкінці лютого Україна та МВФ на рівні експертів домовилися про третій перегляд програми Механізму розширеного фінансування (EFF).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні