Категорія
Новини
Дата

«Не сприймаю ту критику». Пишний відповів на закиди Гонтаревої щодо політики Нацбанку під час війни

1 хв читання

Чинний голова Національного банку України Андрій Пишний відповів на критику колишньої очільниці НБУ Валерії Гонтаревої стосовно монетарної й валютної політики регулятора під час війни, про це він повідомив в ефірі Радіо NV.

Напередодні Гонтарева заявила, що робота Пишного та його команди призвела до надприбутків банків ціною пригнічення бізнесу й недофінансування держбюджету.

За 12 років консалтингова компанія Franchise Group створила 600+ франшиз. Як масштабувати бізнес за допомогою франшизи в часи турбулентності? Отримайте інсайти і стратегії на Форумі підприємців від власниці та СЕО Franchise Group Мирослави Козачук. Купуйте квиток за посиланням.

Ключові факти

  • «Я абсолютно не сприймаю ту критику, яка була озвучена, і вважаю її неприйнятною для оцінки роботи Національного банку», – сказав Пишний.
  • Він зазначив, що згідно з Конституцією України, головна функція Національного банку – це забезпечити стабільність національної валюти. 

Ключова цитата

«Прийшовши в Національний банк у 2022 році, я побачив чотири обмінні курси: офіційний, картковий, міжбанківський та готівковий. І різниця між офіційним і готівковим складала більше 20%. Я побачив абсолютно нефункціональні трансмісійні канали. Це означає, що будь-яке монетарне рішення, яке ухвалює Національний банк, не досягає відповідної мети. Валютний канал не функціонує, процентний канал не функціонує, внутрішній борговий ринок лежить. Немає нічого», – заявив голова НБУ.

Він додав, що такі заяви Гонтаревої завдають збитків Україні.

Контекст

Валерія Гонтарева очолювала НБУ у 2014–2017 роках. Саме на її каденцію припало «очищення» ринку, або так званий банкопад. Зараз вона працює в Лондонській школі економіки та живе в столиці Великої Британії. За сім років поза НБУ вона не вдавалась до публічної критики наступників.

Та у великому (дуже) інтервʼю виданню «NV Бізнес» Гонтарева жорстко розкритикувала монетарну політику НБУ за останні понад два роки, впродовж яких триває російське вторгнення. «Настав момент, коли неможливо не критикувати», – зазначила вона. Forbes зібрав пʼять ключових претензій колишньої очільниці Нацбанку до політики фінансового регулятора – читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні