Категорія
Новини
Дата

«Не сприймаю ту критику». Пишний відповів на закиди Гонтаревої щодо політики Нацбанку під час війни

1 хв читання

Чинний голова Національного банку України Андрій Пишний відповів на критику колишньої очільниці НБУ Валерії Гонтаревої стосовно монетарної й валютної політики регулятора під час війни, про це він повідомив в ефірі Радіо NV.

Напередодні Гонтарева заявила, що робота Пишного та його команди призвела до надприбутків банків ціною пригнічення бізнесу й недофінансування держбюджету.

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

Ключові факти

  • «Я абсолютно не сприймаю ту критику, яка була озвучена, і вважаю її неприйнятною для оцінки роботи Національного банку», – сказав Пишний.
  • Він зазначив, що згідно з Конституцією України, головна функція Національного банку – це забезпечити стабільність національної валюти. 

Ключова цитата

«Прийшовши в Національний банк у 2022 році, я побачив чотири обмінні курси: офіційний, картковий, міжбанківський та готівковий. І різниця між офіційним і готівковим складала більше 20%. Я побачив абсолютно нефункціональні трансмісійні канали. Це означає, що будь-яке монетарне рішення, яке ухвалює Національний банк, не досягає відповідної мети. Валютний канал не функціонує, процентний канал не функціонує, внутрішній борговий ринок лежить. Немає нічого», – заявив голова НБУ.

Він додав, що такі заяви Гонтаревої завдають збитків Україні.

Контекст

Валерія Гонтарева очолювала НБУ у 2014–2017 роках. Саме на її каденцію припало «очищення» ринку, або так званий банкопад. Зараз вона працює в Лондонській школі економіки та живе в столиці Великої Британії. За сім років поза НБУ вона не вдавалась до публічної критики наступників.

Та у великому (дуже) інтервʼю виданню «NV Бізнес» Гонтарева жорстко розкритикувала монетарну політику НБУ за останні понад два роки, впродовж яких триває російське вторгнення. «Настав момент, коли неможливо не критикувати», – зазначила вона. Forbes зібрав пʼять ключових претензій колишньої очільниці Нацбанку до політики фінансового регулятора – читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні