Категорія
Новини
Дата

НБУ прогнозує зменшення врожаю зернових та овочів на 40%, соняшнику – майже вполовину

Через війну та окупацію врожаї зернових та овочів в Україні у 2022 році будуть на 40% меншими, ніж торік, а соняшнику – майже вполовину меншими. Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Сільське господарство матиме додатковий від’ємний внесок у зміну ВВП у 2022 році, вважають в НБУ. Скорочення на 30% валової доданої вартості в сільському господарстві зумовить падіння ВВП країни на 3 в.п.
  • Попри порівняно вдалу весняну посівну та гарний стан озимих зібраний врожай буде суттєво меншим, ніж торік. 
  • За оцінками НБУ, близько 30% озимих посівів опинилася на території активних бойових дій або під окупацією. Також на врожаях позначаться труднощі з проведенням збиральної кампанії в прифронтових регіонах, у тому числі через знищення посівів, техніки та елеваторів. 
  • Очікується зниження врожайності більшості культур через зміщення строків унесення або недостатній обсяг добрив та засобів захисту рослин.
  • Проблеми з експортом, втрачені або заповнені попереднім врожаєм потужності для зберігання зерна, а також падіння закупівельних цін на агропродукцію закладають значні ризики для фінансового стану агровиробників і, відповідно, для врожаю наступного року, заявляють в Нацбанку. 
  • Водночас очікуване зниження інтенсивності бойових дій восени та розблокування портів дасть змогу надолужити посів, зокрема ярими культурами, прогнозують в НБУ. 
  • У наступні роки після звільнення територій та налагодження логістики обсяги врожаю будуть зростати (на 11–12%), але залишатимуться меншими за довоєнний рівень через втрати, понесені аграріями (ураження земель, вкрадена техніка, зруйновані елеватори тощо), йдеться в інфляційному звіті.

Контекст 

Непрямі втрати у сільському господарстві через зменшення виробництва, блокаду портів та здорожчання виробничих факторів оцінюються у $23,3 млрд, підрахували в KSE Institute.

Непрямі втрати через недоотриманий врожай сільгоспкультур оцінюються у $9,6 млрд. Найбільш значуще зниження прогнозується у виробництві пшениці (33% спад у врожаї 2022 року у порівнянні до базового сценарію), соняшнику (32%) і ячменю (31%). Бойові дії трохи менше впливають на врожай кукурудзи, порівняно з врожаєм інших культур, очікується зниження врожаю у розмірі 18%. 

У 2022 році очікується на 22% менший врожай і інших сільгоспкультур (крім зазначених вище), що означає додаткові недоотримані доходи у розмірі $3,3 млрд. 

Спад поголівʼя у тваринництві призводить до зменшення обсягу виробництва на декілька років вперед. Відтак, загальні втрати тваринницького сектору оцінюються в $682 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні