НБУ уточнив низку валютних обмежень. Що змінилося /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

НБУ уточнив низку валютних обмежень. Що змінилося

Getty Images

Національний банк уточнив низку валютних обмежень, щоб запобігти відпливу капіталу для захисту міжнародних резервів України та збереження стійкості валютного ринку, повідомляє пресслужба регулятора. З 21 лютого запрацювали, зокрема, уточнені умови купівлі валюти бізнесом.

Ключові факти

  • З 21 лютого під час купівлі валюти бізнесом банки братимуть до уваги не лише кошти в іноземній валюті, розміщені на поточних та депозитних рахунках клієнта, а й інформацію про незавершені валютні операції клієнта з банками на умовах «своп», за якими здійснено першу частину операції (з продажу клієнтом іноземної валюти банку).
  • З цією метою на дату купівлі іноземної валюти юридичним особам потрібно буде надавати банку інформацію про продану ним іноземну валюту за першою частиною валютних операцій на умовах «своп» за незавершеними угодами з банками. 
  • Вона надаватиметься додатково, разом з інформацією про наявні кошти в іноземній валюті на поточних та депозитних рахунках. 
  • Також НБУ уточнив особливості валютного нагляду з боку банків за граничними строками розрахунків за експортними операціями.
  • Починаючи з 21 лютого, банки матимуть змогу завершити валютний нагляд за відповідними операціями лише за умови, якщо кошти від нерезидента надійшли в іноземній валюті. Натомість перекази в гривнях не будуть підставою для завершення валютного нагляду банком. 

Контекст

У жовтні минулого року Пишний в інтерв’ю Forbes заявив, що компанії-експортери не повернули до України близько $8 млрд валютної виручки, тому НБУ готується вжити «адекватні заходи».

У листопаді НБУ встановив на рівні 90 календарних днів граничні строки розрахунків за операціями з експорту агротоварів. До цього граничні строки були встановлені на рівні 180 днів. Мета цих змін – посилення дисципліни дотримання підприємствами граничних строків розрахунків за операціями з експорту товарів і забезпечення своєчасного повернення валютної виручки.

У лютому Пишний на заході Global Outlook заявив, що НБУ рухатиметься у напрямку валютної лібералізації, але водночас бізнес має вчасно та в повному обсязі повертати валютний виторг та уникати схем фіктивного імпорту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні