Категорія
Новини
Дата

Міжнародні резерви України у січні знизились на 4,9% і становлять $38,5 млрд – НБУ

Міжнародні резерви України станом на 1 лютого становили $38,5 млрд, у січні вони знизилися на 4,9%, повідомляє пресслужба Нацбанку. Це повʼязано з валютними інтервенціями НБУ, борговими виплатами країни в іноземній валюті та меншими обсягами міжнародної допомоги порівняно з попередніми місяцями.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 5,1 місяця майбутнього імпорту.

Упродовж січня на динаміку міжнародних резервів вплинула низка чинників:

  • операції Національного банку на валютному ринку. НБУ продав на валютному ринку $2,5 млрд та викупив до резервів $16 млн; 
  • надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення державного боргу. Зокрема, на валютні рахунки уряду в НБУ надійшло $898,9 млн. За обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті виплачено $441,6 млн; 
  • переоцінка фінансових інструментів (унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У січні завдяки переоцінці вартість фінансових інструментів збільшилася на $86,3 млн. 

Контекст

Упродовж 2023 року міжнародні резерви України збільшилися на 42%. Минулого року на рахунки уряду України в НБУ надійшло близько $42,7 млрд. Найбільша фінансова допомога надійшла від Європейського Союзу – $19,7 млрд.

Міжнародні резерви України на 1 грудня становили $38,79 млрд, у листопаді міжнародні резерви України знизилися на 0,5%. Падіння, яке відбувається четвертий місяць поспіль, зумовлене інтервенціями НБУ та борговими виплатами країни.

За підсумками 2023 року Нацбанк очікував близько $45 млрд міжнародної допомоги для України. За наявності достатнього та вчасного фінансування від партнерів НБУ зможе підтримувати резерви на рівні понад $40 млрд, попри значні інтервенції для збереження стійкості валютного ринку. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні