Категорія
Новини
Дата

НБУ скоротив удвічі термін повернення валютної виручки для експортерів агропродукції

Національний банк встановив на рівні 90 календарних днів граничні строки розрахунків за операціями з експорту агротоварів, здійснених із 11 листопада, повідомляє пресслужба регулятора. Раніше граничні строки були встановлені на рівні 180 днів.

Ключові факти

  • Зазначається, що зміни було прийнято постановою правління Національного банку від 10 листопада №145 за поданням Кабінету Міністрів. 
  • Вони мають на меті посилити дисципліну дотримання підприємствами граничних строків розрахунків за операціями з експорту товарів та забезпечити своєчасне повернення валютної виручки.
  • Йдеться, зокрема, про операції з експорту таких товарів: пшениця, жито, ячмінь, овес, кукурудза, соєві боби, насіння свиріпи або ріпаку, насіння соняшнику, олія соєва, олія соняшникова, олія ріпакова, макуха. 

Контекст

Цього року українські аграрії можуть зібрати близько 57,5 млн т зернових і 21,6 млн т олійних, на початку жовтня Мінагрополітики вчергове оновило прогноз валового виробництва зернових та олійних культур. Погодні фактори дають змогу підвищити прогноз виробництва до 79,1 млн т.

За попередніми оцінками Мінагрополітики, у 2023 році аграрії зможуть зібрати зернових у таких обсягах: пшениці – 21,7 млн т, ячменю – 5,7 млн т та кукурудзи – 28,5 млн т. Валове виробництво олійних культур досягне 21,6 млн т. Врожай соняшнику прогнозується на рівні 13 млн т. Рівень виробництва соєвих бобів становить 4,6 млн т, прогнозують у міністерстві.

Україна у 2022 році експортувала агропродовольства на суму $23,6 млрд, що на 15% менше, ніж у 2021 році. У першому півріччі 2023 року експорт аграрної продукції досяг $11,8 млрд, що на 17% більше, ніж за аналогічний період 2022 року, свідчать дані Української асоціації аграрного експорту. 

Українські експортери за січень–серпень 2023 року найбільше доходів отримали від продажу за кордон зернових культур (кукурудзи, пшениці, ячменю, гречки, сорго, жита), що становить чверть усього експорту за досліджуваний період на суму $6,1 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні