Категорія
Новини
Дата

Міжнародні резерви України торік зросли на 42% і перевищують $40,5 млрд – НБУ

Міжнародні резерви України на 1 січня становили $40,5 млрд, повідомила пресслужба Національного банку. У грудні вони зросли на 4,4% порівняно з листопадом завдяки валютним надходженням від партнерів, це перевищило чистий продаж валюти НБУ та боргові виплати країни в валюті.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Упродовж 2023 року міжнародні резерви України збільшилися на 42%. Минулого року на рахунки уряду України в НБУ надійшло близько $42,7 млрд. Найбільша фінансова допомога надійшла від Європейського Союзу – $19,7 млрд.

Міжнародна допомога разом із розміщенням валютних ОВДП на близько $4,5 млрд дозволила: 

  • компенсувати чисті інтервенції НБУ з продажу валюти ($28,6 млрд);
  • профінансувати виплати країни за обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті ($9 млрд);
  • наростити міжнародні резерви до рівня, що є достатнім для підтримання курсової стійкості й надалі.

За даними НБУ, поточний обсяг міжнародних резервів забезпечує фінансування 5,4 місяця майбутнього імпорту.

У грудні на динаміку резервів вплинула низка чинників:

  • надходження на користь уряду та виплати за обслуговування й погашення держборгу. На валютні рахунки уряду в Нацбанку надійшло $5,5 млрд. За обслуговування та погашення держборгу в іноземній валюті виплачено $708,2 млн; 
  • операції НБУ на валютному ринку України. Нацбанк продав на валютному ринку $3,6 млрд та викупив до резервів $6,1 млн. Зростання інтервенцій НБУ з продажу валюти минулого місяця повʼязане насамперед із сезонним чинником, зокрема через активізацію бюджетних видатків наприкінці року;
  • переоцінка фінансових інструментів унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют. У грудні внаслідок переоцінки вартість фінансових інструментів збільшилася на $426,7 млн.

Контекст

Міжнародні резерви України на 1 грудня становили $38,79 млрд, у листопаді міжнародні резерви України знизилися на 0,5%. Падіння, яке відбувається четвертий місяць поспіль, зумовлене інтервенціями НБУ та борговими виплатами країни.

За підсумками 2023 року Нацбанк очікував близько $45 млрд міжнародної допомоги для України. За наявності достатнього та вчасного фінансування від партнерів НБУ зможе підтримувати резерви на рівні понад $40 млрд, попри значні інтервенції для збереження стійкості валютного ринку. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні