Категорія
Новини
Дата

НБУ зберіг облікову ставку на рівні 7,5% річних. Регулятор поступово згортатиме антикризові монетарні заходи

1 хв читання

Правління Національного банку України зберегло облікову ставку на рівні 7,5% річних. Востаннє регулятор підвищував ставку у квітні – з 6,5% до 7,5%.

Ключові факти

  • У Нацбанку відзначають, що в травні зростання споживчих цін склало 9,5% у річному вимірі. Це повʼязано перш за все з тенденціями на світових товарних ринках. Базова інфляція в травні також прискорилася – до 6,9% по відношенню до травня 2020 року, в першу чергу через подорожчання соняшникової олії та продуктів харчування.
  • НБУ очікує на сповільнення інфляції восени через поступове вичерпання ефекту низької бази порівняння, кращі врожаї та стабілізуючий вплив монетарної політики.
  • Регулятор надалі готовий підвищувати облікову ставку, якщо істотне посилення фундаментального інфляційного тиску і погіршення очікувань становитимуть загрозу для досягнення інфляційної мети 5% у 2022 році.
  • Також НБУ вирішив увести обмеження на видачу рефінансу. Зокрема, з 1 липня 2021 року скоротиться термін із пʼяти до трьох років. 
  • Будуть обмежені обсяги аукціонів: із липня – до 5 млрд грн, із серпня – до 4 млрд грн, із вересня – до 3 млрд грн. Водночас періодичність аукціонів своп процентної ставки з 1 липня зменшиться з двох до одного разу на місяць, а гранична строковість – із пʼяти до трьох років.
  • Крім того, НБУ змінить операційний дизайн монетарної політики. Так, із 1 липня строковість депозитних сертифікатів повернеться до докризового показника – із семи до 14 днів. Це має надати стимули для розвитку міжбанківського кредитного ринку.
  • За відсутності суттєвих шоків на фінансових ринках застосування довгострокового рефінансування та процентного свопу буде припинено з 1 жовтня 2021 року. Додатково у вересні розглядатиметься доцільність зниження строковості за регулярними кредитами рефінансування.

Контекст

У квітні 2019 року НБУ вперше за два роки зменшив облікову ставку на 0,5% – до 17,5% річних. Відтоді облікову ставку регулярно знижували. До середини 2020-го облікова ставка була зменшена більше ніж удвічі – з 13,5% до 6,0%. В останні місяці 2020 року інфляція різко прискорилася – з 2,3% у вересні до 5,0% за підсумками року. Тому 5 березня 2021-го НБУ вперше за 2,5 року підвищив облікову ставку до 6,5%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні