Категорія
Новини
Дата

НБУ підвищив облікову ставку вперше за 2,5 року

Національний банк України збільшив облікову ставку з 6% до 6,5%. Востаннє регулятор підвищував ставку у вересні 2018 року – з 17,5% до 18%.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Рішення спрямоване на поступове повернення інфляції до цілі в умовах відновлення як світової, так і української економіки. 
  • На початку 2021 року інфляція прискорилася та очікувано вийшла за межі цільового діапазону 5% ± 1 в. п. 
  • У січні зростання споживчих цін досягнуло 6,1% у річному вимірі. За попередніми оцінками НБУ, інфляція продовжила прискорення й у лютому.
  • Вона сягне пікових значень усередині поточного року, проте надалі почне сповільнюватися й повернеться до цільового діапазону 5% ± 1 в. п. у першому півріччі 2022 року.
  • Основним припущенням, яке правління Нацбанку України бере до уваги, залишається продовження співпраці з МВФ.

Контекст

У квітні 2019 року НБУ вперше за два роки зменшив облікову ставку на 0,5% – до 17,5% річних. Відтоді облікову ставку регулярно знижували.

До середини 2020 року облікова ставка була зменшена в понад два рази – з 13,5% до 6,0%. Разом із тим ризики макроекономічної стабільності, а також очікування прискорення інфляції не дозволили Національному банку продовжити зниження облікової ставки, вважає керівник інвестиційного бізнесу UKRSIBBANK BNP Paribas Group Сергій Ягнич. В останні місяці 2020 року інфляція різко прискорилася – з 2,3% у вересні до 5,0% за підсумками року.

Умовами для подальшого підвищення інфляції, на думку Ягнича, є слабкий урожай через складні погодні умови, збільшення цін на нафту й газ, темпи зростання заробітних плат. Вартість грошей від Нацбанку – тільки одна частина вартості кредиту для бізнесу, також на ставки впливає рівень ризиків за кредитами, вважають представники Національного банку. Переважно береться до уваги ризик неповернення коштів.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні