Категорія
Новини
Дата

«Не менш ніж 26,3% ВВП». Зеленський затвердив рішення РНБО про оборонний бюджет на 2025 рік

1 хв читання

Президент Володимир Зеленський затвердив рішення Ради національної безпеки та оборони щодо оборонного бюджету на 2025 рік. Зокрема, уряду доручено передбачити на наступний рік фінансування сектору безпеки і оборони на рівні не менш ніж 26,3% ВВП. Відповідний указ від 2 жовтня 2024 року №683 опублікований на сайті Офісу президента.

Новий номер Forbes Ukraine: 202 найбільші приватні компанії та 303 ефективних СЕО. Оформлюйте передзамовлення та будьте першими, хто отримає два журнали за ціною одного! 

Деталі

  • Фінансування потреб сектору безпеки та оборони у держбюджеті на 2025 рік має становити не менш ніж 2,22 трлн грн, йдеться у документі.
  • Рішенням РНБО визначено завдання для забезпечення можливості збільшення у 2025-му обсягу видатків на національну безпеку і оборону з урахуванням воєнно-політичної обстановки та бюджетного законодавства. У разі необхідності уряд має приймати рішення про виділення додаткового фінансового ресурсу з резервного фонду держбюджету та інших джерел, пояснили в РНБО.
  • У 2025 році слід вжити заходів для забезпечення своєчасного та у повному обсязі фінансування для органів сектору безпеки та оборони на виплату грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, поліцейських. 
  • Визначені пріоритетні напрями, які потребуватимуть належного фінансування для досягнення достатнього рівня оборонних спроможностей держави для стримування збройної агресії РФ.
  • Органам сектору безпеки і оборони України доручено вжити заходів щодо посилення фінансової дисципліни у сфері управління бюджетними асигнуваннями та забезпечення цільового, ефективного й результативного використання бюджетних коштів.

Контекст

13 вересня Кабмін затвердив проєкт державного бюджету на 2025 рік. Документ передбачає доходи на рівні 2 трлн грн і видатки у 3,6 трлн грн.

За прогнозом Мінекономіки, що супроводжує проєкт бюджету, середньорічний курс долара за підсумками 2024-го становитиме 40,8 грн, а у 2025 році його заплановано як 45 грн/$.

За доходів загального фонду близько 2 трлн грн видатки на оборону заплановані на рівні 2,22 трлн грн. Під час планування бюджету-2024 на ці статті уряд закладав 1,7 трлн грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд