Категорія
Новини
Дата

Шмигаль прокоментував можливу емісію гривні

2 хв читання

Влада не має наміру здійснювати емісію гривні, заявив премʼєр-міністр Денис Шмигаль на пресконференції в Києві 10 вересня. За його словами, уряд не збирається використовувати цей інструмент і наразі має «певний оптимізм» щодо закриття цьогорічних потреб бюджету.

Додаткові критично важливі потреби уряд оцінював у 500,3 млрд грн, зокрема 495,3 млрд грн – на оборону.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Він заявив, що емісія не планується. «Цього в планах і проєкті бюджету немає. Хоча, не треба робити трагедію з помірної емісії в час війни, навіть в програмі МВФ прописано, що в час війни вона допускається. Ми не збираємся використовувати цей інструмент, треба зараз бути зваженими і не піддаватись на маніпуляції і паніку», – сказав він.
  • Шмигаль заявив, що уряд знайде гроші на дофінансування потреб сил оборони. Зокрема, Україна перевиконує план по збору податків і платежів. Він додав, що йдеться про 75 млрд грн.
  • Також очільник уряду нагадав про економію 64 млрд грн на обслуговуванні зовнішнього боргу цього року.
  • Водночас внутрішні запозичення планові становлять 220 млрд грн. За його словами, зараз уряд домовився із банками, щоб вони були готові запозичити державі більше.
  • «За рахунок цього ми можемо економити в цих 125 млрд грн, які планувались податками. Сьогодні ми можемо собі дозволити менше податків за рахунок більших запозичень від банків», – сказав він.
  • Водночас зміни до податкового кодексу спричинили б надходження податків лише в кінці листопада. «Важливіше було отримати можливість запозичити більше і швидше, ніж чекати до кінця року, коли цей ефект буде», — пояснив він.
  • Шмигаль наголосив, що уряд цьогоріч знайде спосіб закрити потреби бюджету.
  • «Цей рік ми пройдем, ми знайдем як запозичити, як перекредитуватись, аванси, можливо, якісь візьмуть у нас. Аванси і по дивідендах і по сплаті податків теж можливі, коли в кінці року буде потрібно. Це не класичний інструмент, але він є як план Б», – нагадав він.
  • Враховуючи це все, за словами Шмигаля, уряд має «певний оптимізм».

Контекст

Кабмін 18 липня схвалив два законопроєкти: перший – про зміни до Податкового кодексу для фінансування додаткових військових видатків, другий – про зміни до держбюджету для підвищення військових видатків. Уряд очікує, що підвищення військового збору та деякі інші заходи дадуть змогу мобілізувати на сектор безпеки та оборони ресурсів на 121,8 млрд грн. Більше про це читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

Фінансовий комітет Ради 29 серпня підтримав обмежений пакет підвищення податків.

Ключова норма – підвищення військового збору з 1,5% до 5%. Це має принести 27,3 млрд грн додаткових надходжень до кінця року. Наступного року – 107,7 млрд грн.  

Військовий збір для ФОПів – для платників єдиного податку І, II та IV групи у розмірі 10% в розрахунку з однієї мінімальної зарплати на місяць (зараз це 8000 грн, отже, збір становитиме 800 грн). Очікувані надходження – 1,7 млрд грн до кінця цього року, 7,8 млрд грн – у 2025-му. 

Військовий збір у розмірі 1% від доходу для платників єдиного податку III групи (ФОП та юрособи).

Авансові платежі для АЗС – за кожну заправку мережі сплачуватимуть фіксований мінімальний платіж. Цей платіж відрізняється залежно від типу заправки. 

Крім цього, у законопроєкті з’явилася норма про підвищення ставки корпоративного податку для фінансових компаній і небанків до 25% із 2025 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд