Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада провалила голосування в першому читанні за підвищення податків. Не вистачило двох голосів

1 хв читання

Верховна Рада провалила голосування за законопроєкт №11416-д про підвищення податків, що могло би збільшити податкові надходження до бюджету на 30 млрд грн. Про це повідомили у Telegram-дописах народні депутати Данило Гетманцев, Ярослав Железняк та Ольга Василевська-Смаглюк. Документ відправили на повторне перше читання. 

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • За законопроєкт №11416-д у першому читанні проголосували 224 голоси з 226 необхідних. Тепер його чекає повторне перше читання. 
  • Планується, що додаткові надходження до державного бюджету після його прийняття становитимуть 30,1 млрд грн. Поточна редакція проєкту закону – суттєво менш масштабне збільшення податків, ніж Кабмін пропонував у липні.

Цитата

«Ймовірність недофінансування армії зросла кратно», – написав у Telegram голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев (фракція «Слуга народу»).

Контекст

18 липня у Верховній Раді зареєстрували урядовий законопроєкт №11416, який пропонував на час воєнного стану збільшити військовий збір для всіх громадян і додатково встановити збори для окремих галузей.

Фінансовий комітет Ради 29 серпня підтримав обмежений пакет підвищення податків.

Ключова норма – підвищення військового збору з 1,5% до 5%. Це має принести 27,3 млрд грн додаткових надходжень до кінця року. Наступного року – 107,7 млрд грн.  

Військовий збір для ФОПів – для платників єдиного податку І, II та IV групи у розмірі 10% в розрахунку з однієї мінімальної зарплати на місяць (зараз це 8000 грн, отже, збір становитиме 800 грн). Очікувані надходження – 1,7 млрд грн до кінця цього року, 7,8 млрд грн – у 2025-му. 

Військовий збір у розмірі 1% від доходу для платників єдиного податку III групи (ФОП та юрособи).

Авансові платежі для АЗС – за кожну заправку мережі сплачуватимуть фіксований мінімальний платіж. Цей платіж відрізняється залежно від типу заправки. 

Крім цього, у законопроєкті з’явилася норма про підвищення ставки корпоративного податку для фінансових компаній і небанків до 25% із 2025 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд