Категорія
Новини
Дата

Право на виправлення. Рада бізнес-омбудсмена закликала державу дати бізнесу можливість усунути проблему без штрафів

1 хв читання

У другому кварталі 2024 року Рада бізнес-омбудсмена отримала 299 скарг бізнесу щодо недобросовісної поведінки державних органів, що на 13% менше (345 скарг), ніж у попередньому кварталі. Найбільше занепокоєння у підприємців викликають податки, правоохоронні органи та митниця, йдеться в новому звіті Ради бізнес-омбудсмена. Цього разу РБО приділила більше уваги «податковим перевіркам», дійшовши висновку, що вони не дають платникам податків шансів на виправлення і є інструментом тиску.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Протягом квітня–червня 2024 року податкових питань стосувалися 62% скарг (186 звернень) підприємців до Ради бізнес-омбудсмена. Це на 20 скарг менше в порівнянні з попередніми двома кварталами.
  • Податкові перевірки опинились у другому кварталі в лідерах звернень бізнесу – 29% від кількості податкових скарг, зазначає РБО.
  • 99+% податкових надходжень забезпечуються саме за рахунок добровільної сплати податків, а частка надходжень від донарахувань у результаті перевірок, за останні сім років не досягала і 1%, зʼясувала Рада бізес-омбудсмена. 
  • Податкова перевірка, не даючи платнику податків шансів на виправлення, слугує інструментом тиску на підприємців та підриває довіру до фіскальних органів, наголошує РБО.
  • На думку бізнес-омбудсмена, держслужбовцям слід розпочати з практичного дотримання принципу «Спершу консультування». 

Пряма мова

«Ідея цього принципу успішно застосовується в інших країнах з перехідною економікою. Якщо ви як податківець чи митник помітили технічну помилку чи незначне відхилення у декларації компанії – не накладайте негайно штраф. Краще одразу вкажіть, що потрібно виправити, давши час на усунення проблеми. Таке заохочення до комплаєнсу допоможе заощадити місяці чи навіть роки адміністративних та правових суперечок, які зараз виснажують енергію та ресурси як бізнесу, так і української держави», – зауважує бізнес-омбудсмен Роман Ващук.

Контекст

У першому кварталі 2024 року Рада бізнес-омбудсмена отримала 345 звернень від представників бізнесу, з яких установа закрила 162 справи. Це на вісім звернень більше порівняно з четвертим кварталом 2023 року. Традиційно левова частка звернень стосувалася податкових питань.

За даними Офісу генпрокурора, в Україні 77% кримінальних справ проти бізнесу порушують правоохоронці без подальшої передачі до суду з обвинувальним актом. Цей показник сягнув історичного максимуму.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд