Категорія
Новини
Дата

Що відбувається з перельотами в Україну? Небо залишається відкритим, більшість авіакомпаній літають без обмежень

Небо над Україною залишається відкритим, а більшість авіакомпаній продовжують літати без обмежень, пише Міністерство інфраструктури. Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк сказав, що нема сенсу закривати повітряний простір для України, а рішення припинити літати до Києва прийняли лише деякі авіаперевізники

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У неділю, 13 лютого, депутат від партії «Європейська Солідарність» Олексій Гончаренко написав у Telegram, що «швидше за все з 14 лютого повітряний рух в Україні буде призупинено». Але через декілька годин Гончаренко спростував свої ж слова: «Нагадаю, Україна і не планувала закривати небо».
  • Міністерство інфраструктури 13 лютого заявило, що заяви про закриття повітряного простору «не відповідають дійсності» – уряд України не приймав такого рішення.
  • Більшість авіакомпаній, за словами мінінфраструктури, працюють без обмежень: 29 іноземних авіакомпаній літають із 34 країн світу.

Контекст

  • Нідерландська авіакомпанія KLM скасувала рейс до Києва 12 лютого. Починаючи з 14 лютого і до кінця місяця рейси до Києва на сайті KLM досутпні, зокрема з Берліну та Амстердаму.
  • Німецька авіакомпанія Lufthansa та французька Air France сказали, що розглядають припинення авіарейсів, але поки не прийняли таке рішення.
  • Лізингодавець української одного з літаків SkyUp – резидент Ірландії – заборонив 12 лютого вліт його літака з Мадейри (Португалія) в Україну. Авіакомпанія посадила літак в Кишиневі та організувала трансфер пасажирів до Києва.
  • SkyUp 13 лютого призупинила продаж квитків на вильоти з України з 14 по 16 лютого. «Ситуація, яка склалася, потребує вирішення на державному рівні. Ми працюємо з державними структурами для пошуку варіантів розв’язання проблеми», – сказав в заяві директор авіакомпанії Дмитро Сєроухов.
  • Ізраїльські авіакомпанії збільшують кількість рейсів з України, щоб до 15 лютого якомога більше ізраїльтян мали змогу повернутися на батківщину.

Що про це каже український уряд

Рішення про закриття авіапростору може ухвалити лише держава, пише мінінфраструктури.

У деяких авіперевізників виникають труднощі з польотами через побоювання іноземних страхових компаній, що в Україні може загостритися війна з Росією. «Ринки страхових послуг, так само як і ринки капіталу, є вразливими до інформаційного поля, – каже в заяві міністр інфраструктури Олександр Кубраков. – Очікуємо, що вже найближчим часом ситуація стабілізується».

Якщо буде потрібно, держава поверне усіх громадян України з-за кордону, додав він.

Міжнародні страхові компанії, які займаються страхуванням авіаперевезень, з 14 лютого припиняють страхувати літаки для польотів над Україною через високі ризики бойових дій, пише «Українська правда», посилаючись на свої джерела із авіасфери. Але заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко написав у Facebook, що Європейська агенція авіаційної безпеки (EASA) не давала рекомендацій обмежити польоти на Україною, тому більшість авіакомпаній продовжують діяльність без обмежень.

Під час переговорів з українськими авіаперевізниками Кубраков пообіцяв надати «додаткові фінансові гарантії для підтримки авіаринку». Про які саме гарантії йдеться поки не відомо – зараз міністерство консультуються з іноземними партнерами.

Чому хвилюються іноземні авіаперевізники

Про те, що Росія може у будь-який момент напасти на Україну вже декілька тижнів пишуть іноземні медіа. Більшість видать посилаються на анонімні джерела розвідки США, які кажуть, що Росія нападе на Україну 16 лютого.

Президент США Джо Байден 10 лютого закликав американців, які перебувають в Україні, залишити країну через загрозу війни, після чого аналогічні заяви зробили Австралія, Великобританія, Норвегія, Канада, Латвія, Естонія, Нідерланди, Чорногорія, Японія та Південна Корея.

Відповідь президента Володимира Зеленського: «Україна усвідомлює ризики ескалації ситуації з боку Російської Федерації, готується до будь-яких варіантів розвитку подій та проводить постійні консультації з міжнародними партнерами задля врегулювання конфлікту політико-дипломатичним шляхом».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні