Категорія
Новини
Дата

Байден закликав американців терміново залишити Україну. Відправлення військ для евакуації громадян він виключив

Президент США Джо Байден порадив американцям, що перебувають в Україні, терміново залишити країну через загрозу військових дій з боку Росії. Про це Байден заявив в інтерв'ю NBC News.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У разі початку Росією воєнних дій ситуація може швидко вийти з-під контролю, сказав президент США.
  • Відправлення військ в Україну для евакуації американців означатиме початок світової війни, відповів президент США журналісту на питання, який розвиток ситуації зможе спонукати його на такий крок.
  • Держдеп США у четвер заявив про неможливість евакуації своїх громадян у разі початку Росією військових дій у будь-якій частині України. Регулярні консульські послуги громадянам, які намагаються залишити країну, будуть "серйозно порушені", попередив Держдеп в офіційній заяві.

Цитата

«Американські громадяни мають виїхати негайно. Не схоже, що ми маємо справу з терористичною організацією. Ми маємо справу з однією з найбільших армій у світі. Це зовсім інша ситуація, що все може швидко вийти з-під контролю», – сказав Джо Байден.

Контекст

24 січня США та Британія розпочали добровільну евакуацію дипломатів з України. МЗС України назвало це передчасним.

У листопаді РФ почала нарощувати військову присутність на кордоні з Україною. Щоб завадити вторгненню Росії, США вели тиждень переговори з російськими дипломатами. Зокрема, переговори, що тривали вісім годин, у Женеві 10 січня Росія назвала безрезультатними.

Уздовж кордонів України зараз перебувають 119 000 російських солдатів, а разом із повітряними та морськими силами – 140 000, заявляли у Міноборони України. Це 72 батальйонно-тактичні групи, 11 з яких нині перебувають у Білорусі. Можливість значної ескалації з боку Росії продовжує оцінюватись як низька, заявив міністр оборони Олексій Резніков.

На тлі побоювань про можливе вторгнення Росії в Україну з 10 по 20 лютого в Білорусі відбуваються російсько-білоруські навчання «Союзна рішучість-2022». Маневри проводяться "в рамках перевірки сил реагування союзної держави".

20 січня Міноборони РФ також повідомило про початок маневрів Військово-морського флоту за участю понад 140 кораблів і судів та понад 10 000 військових.

Росія через військові навчання з 13 по 19 лютого заблокує судноплавство на великих ділянках вздовж українського узбережжя Чорного та Азовського морів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні