США та інші найбільші споживачі нафти об'єдналися, щоб знизити ціни на бензин. Але не все пішло за планом /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

США та інші найбільші споживачі нафти об'єдналися, щоб знизити ціни на бензин. Але не все пішло за планом

Shutterstock

США вирішили вивільнити зі своїх запасів рекордну кількість нафти – 50 млн барелів. Це рішення має зменшити високі ціни на нафту по всьому світу. До ініціативи приєдналися Японія, Південна Корея, Китай, Індія та Велика Британія. Головні експортери нафти категорично проти

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

За останній рік на тлі постпандемічного сплеску споживання ціни на нафту подвоїлися, досягнувши семирічного максимуму – понад $80 за барель. І це не межа. Влітку 2022 року вартість нафти може сягнути $120 за барель, прогнозують аналітики Bank of America.

Президент США Джо Байден напередодні виборів до Конгресу перебуває під тиском низьких рейтингів та максимальної інфляції за останні 30 років (6,2%), спричиненої, зокрема, рекордними цінами на газ, нафту та вугілля, пише Reuters.

Щоб знизити ціни на нафту, США восени неодноразово закликали країни ОПЕК, які контролюють половину світового експорту нафти, збільшити видобуток, але отримали відмову. За даними Reuters, у ОПЕК немає можливостей для прискорення виробництва, тому що через пандемію та падіння попиту інвестиції у видобуток було знижено. Наприклад, грошей на це немає в Анголи, Нігерії та Малайзії. Російські нафтокомпанії також не можуть наростити видобуток, пише «Комерсант»

Країни ОПЕК проти політики США ще й з іншої причини – різке збільшення видобутку призведе до перенасичення ринку в 2022 році, каже генеральний секретар ОПЕК Мохаммед Баркіндо. «Квартальні прогнози наступного року показують, що на ринку може бути надлишок пропозиції. Тому ми маємо бути обережними в рішеннях», – стверджує він.

Розчарований відмовою, Байден 23 листопада оголосив про рішення випустити на ринок 50 млн барелів нафти зі стратегічних запасів США. Це одне з найбільших вилучень нафти з резервів за всю історію. Воно має збільшити пропозицію на ринку, знизити ціни та сповільнити інфляцію. «Я вже казав, що ми збираємося вжити заходів для вирішення цих проблем. Це займе деякий час, але незабаром ви побачите падіння цін на бензин», – сказав Байден, виступаючи в Білому домі.

Постачання зі стратегічного резерву на внутрішній ринок мають розпочатися наприкінці грудня. Вартість нафти із запасів поки що не розголошується. Коли на тлі військового конфлікту в Лівії у 2011 році США випустили 60 млн барелів нафти, ціна бареля тимчасово впала на $8 доларів, пише The Economist.

Водночас із США частину нафти із резервів планують розпродати й інші великі імпортери нафти. Індія звільнить 5 млн барелів, Китай, Японія і Південна Корея – приблизно 10-20 млн, Велика Британія – 1,5 млн. Це безпрецедентна скоординована спроба найбільших світових споживачів нафти знизити ціни, пише Bloomberg.

Ефект ринку

Заяви США та інших країн імпортерів нафти поки що не мали істотного впливу на ринок. Фʼючерси на нафту марки Brent 24 листопада, навпаки, виросли на $3, до $82 за барель, і тримаються на тому ж рівні 25 листопада. Аналітики банку Goldman Sachs сумніваються, що вивільнення нафти в заявлених обсягах зможе змінити ситуацію з цінами на енергоресурси та інфляцію. За їхніми словами, загальний обсяг із резервів може становити до 80 млн барелів, а ринок розраховував на понад 100 млн барелів, пише Reuters.

Що з цього Україні? Країна щорічно імпортує 70% нафтопродуктів, що споживаються, і платить за це близько $3,5–5,5 млрд на рік залежно від цін на світових ринках. За стабільного курсу національної валюти зниження світових цін також призведе до падіння цін і в Україні.

Що далі?

Ринок також чекає на реакцію країн ОПЕК+, зустріч яких відбудеться 2 грудня. За даними Bloomberg, представники ОПЕК вже попередили, що у відповідь на дії США можуть скасувати свої плани з нарощування видобутку, щоб компенсувати виведений ними з резервів обсяг нафти. «Вивільнених обсягів недостатньо, щоб суттєво знизити ціни, і рішення може мати неприємні наслідки, якщо через це ОПЕК+ уповільнить темпи зростання видобутку», – цитує Reuters аналітика Capital Economics Керолайн Бейн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні