Енергетична криза накрила весь світ. Він загрожує прискорити інфляцію і підірвати відновлення економік після пандемії. Головне /Shutterstock
Категорія
Картина дня
Дата

Енергетична криза накрила весь світ. Він загрожує прискорити інфляцію і підірвати відновлення економік після пандемії. Головне

Shutterstock

Напередодні холодів лихоманка на європейському газовому ринку триває. Ціни на газ злітають з рекордною швидкістю: ще у вересні 1000 кубометрів коштували близько $1000, а на цьому тижні – вже $2000. Це майже в 10 разів вище, ніж на початку року. Що відбувається, як реагує світ і чим криза обернеться для України

Що допомагає українському бізнесу відштовхнутися від дна? 22 березня на «Саміті експортерів» від Forbes топкомпанії поділяться інструментами та прогнозами з розвитку експорту. Спікери з «Метінвест», Kernel, Nemiroff, «Біосфери» та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Глобальні ціни на газ відірвалися від реальності, тому що на ринок прийшли спекулянти, говорить Сергій Фурса, інвестиційний банкір Dragon Capital. «У такі моменти ціни на біржі можуть літати з будь-якою швидкістю і в будь-який бік. Вчора було $2000, а сьогодні $1000», – говорить він. На ринках паніка і трейдери спекулюють на цьому, інших причин для таких стрибків немає, каже Дмитро Хорошун, аналітик Concorde Capital.

Різке зростання цін на газ загрожує занурити громадян європейських країн, в тому числі України, в енергетичну бідність, підстьобнути інфляцію і підірвати відновлення після пандемії.

Незважаючи на високу волатильність, фундаментальні причини, за якими ціни на газ з початку року зросли в першу чергу, зберігаються. Серед них: постпандемічний сплеск споживання газу в Азії, яка конкурує за морські поставки з Європою, низькі запаси в європейських сховищах після холодної зими і спекотного літа, а також небажання Росії збільшити поставки газу в Європу.

Через рекордне збільшення цін на газ виробники електроенергії переключилися на вугілля. Але високий попит створив дефіцит і на нього. Результат – ціна вугілля теж побила історичний рекорд, перевищивши $270 за тонну. Для порівняння: на початку 2021 року тонна вугілля коштувала близько $90.

Вплив на світ

Питання набуває критичного характеру – ситуація з цінами на енергоносії привернула занадто багато уваги, каже виконавчий директор «CASE Україна» Дмитро Боярчук. Франція, Іспанія, Чехія, Румунія і Греція вже закликали Європейський союз провести розслідування причин рекордного зростання цін на газ у Європі. Вони також просять вжити термінових заходів, щоб помʼякшити удар.

Уряди сподіваються на мʼяку погоду, а поки що мусять витрачати бюджетні гроші, щоб послабити вплив на споживачів, пише Bloomberg. Так, наприклад, премʼєр-міністр Франції Жан Кастекс заявив, що до квітня для споживачів тарифи на газ збережуться на жовтневому рівні, що дозволить уникнути 30% зростання рахунків за опалення. Тарифи на електроенергію збережуться до кінця року, а потім можуть бути підвищені не більше ніж на 4%. У грудні держава також виплатить по 100 євро майже 6 мільйонам французьких домогосподарств з низькими доходами, щоб було легше оплачувати платіжки.

Чотирьом провінціям на північному сході Китаю настільки не вистачає газу і вугілля для виробництва електрики, що з метою економії вони повинні періодично вимикати світло для населення і бізнесу, пише ВВС. Goldman Sachs вважає, що нестача електрики зачепила близько 44% промисловців країни.

В Індії 70% електрики країни виробляють теплові електростанції і більше половини з них заявили, що через брак вугілля вони можуть почати віялові відключення світла вже в середині жовтня, пише Bloomberg.

Якщо до кінця зими ціни на газ будуть триматися на рівні вище $1000, це може призвести до серйозних економічних проблем і для України, говорить Хорошун. За словами Фурси, український бізнес – як і європейський – купує газ за ринковими цінами. «Високі ціни негативно вплинуть на маржинальність бізнесу і впливатимуть на інфляцію», – говорить Фурса. З травня показник інфляції в Україні не опускається нижче 9% в річному вимірі; в липні вперше за 2,5 року він перевищив 10%. Високі світові ціни на енергоносії – одна з основних причин прискорення інфляції в країні, сказав у вересні глава НБУ Кирило Шевченко.

На тлі глобальної кризи українська держкомпанія «Нафтогаз» продовжує імпортувати газ за біржовими цінами, що перевищують 30 грн за кубометр, а продавати населенню по 7,96 грн за кубометр. Уряд компенсує різницю з бюджету країни. Через високі ціни на газ 29 вересня «Нафтогаз» також зажадав від уряду виділити додаткові 44,5 млрд грн, щоб докупити газ на зиму.

Українські виробники енергії ще сподіваються вчасно закупити необхідний газ і вугілля для проходження опалювального сезону. Але щоб енергії точно вистачило, цієї зими в роботі також будуть 14 атомних енергоблоків, а за необхідності – всі 15, каже заступник міністра енергетики Юрій Власенко. Якщо цього не вистачатиме, за словами Володимира Омельченка, директора енергетичних програм Центру Разумкова, доведеться економити і тимчасово відключати світло по всій Україні.

Попит на «Північний потік – 2»

Росія може наростити поставки газу в Європу на 100 млн кубометрів газу на добу, що заспокоїло б ринок, пише Financial Times. І Володимир Путін 6 жовтня заявив про готовність допомогти Європі. Але «Газпром», що забезпечує близько 35% потреб Євросоюзу в газі, поки відмовляється поставляти додаткові обсяги.

При цьому українська газотранспортна система, через яку «Газпром» транспортує частину газу в Європу, залишається недозавантаженою. Україна пропонує додатково близько 80 млн кубометрів потужностей для транзиту газу в Європу на добу, але «Газпром» використовує навіть менше законтрактованих потужностей (менше 109 млн кубометрів на добу), пише у «Фейсбуці» Сергій Макогон, глава «Оператора ГТС України».

Європейські політики кажуть, що Росія може використовувати цю ситуацію як важіль тиску, щоб якомога швидше отримати всі необхідні дозволи та ввести в експлуатацію газопровід «Північний потік – 2», що зʼєднує по дну Балтійського моря Росію і Німеччину в обхід України, пише Reuters.

«Газпром» 5 жовтня вже почав заповнювати газом «Північний потік – 2», але повноцінний запуск відбудеться тільки після того, як Федеральне мережеве агентство Німеччини і Єврокомісія сертифікують газопровід. Аналітики впевнені, що це відбудеться не раніше січня. «На тлі світової енергетичної кризи, рекордного зростання цін на енергоресурси ситуація для «Газпрому» зараз складається позитивно – опозиції «Північному потоку – 2» в Європі не буде», – говорить ексміністр енергетики Олексій Оржель.

«Північний потік – 2» доповнить вже діючий з 2012 року газопровід «Північний потік – 1». Кожен буде поставляти 55 млрд кубометрів газу – понад чверть всього експорту російського газу в Європу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні