Категорія
Новини
Дата

«Негативно вплине на усіх». Мінфін вважає небажаним підвищення ПДВ

1 хв читання

Наслідки підвищення податку на додану вартість негативно впливатимуть на усіх громадян, особливо на вразливі категорії, тому ПДВ змінювати небажано, повідомила пресслужба Міністерства фінансів.

Минулого тижня уряд анонсував рекордне збільшення податків. Водночас підвищення ПДВ не передбачається серед запропонованих заходів для фінансування додаткових потреб сектору безпеки і оборони на 500 млрд грн.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові факти

  • Мінфін зазначає, що підвищення ПДВ, з одного боку, є легким в адмініструванні інструментом, який дає змогу отримати додаткові ресурси. Проте, він негативно вплине на громадян, особливо на людей пенсійного віку, яких в Україні 10,2 млн.
  • Замість цього пропонується встановлення військового збору, зокрема на товари, які не є товарами першої необхідності. Такі як автомобілі, нерухомість та ювелірні вироби.
  • Зазначається, що автомобілі, які ввозяться благодійними та громадськими організаціями та передаються на користь ЗСУ, не підлягатимуть оподаткуванню військовим збором, оскільки вони не реєструються в Сервісних центрах МВС.

Контекст

18 липня уряд схвалив два законопроєкти: перший – про зміни до Податкового кодексу, які дозволять профінансувати додаткові військові видатки, другий – зміни до держбюджету для підвищення військових видатків. Додаткові критично важливі потреби уряд оцінює у 500,3 млрд грн, зокрема 495,3 млрд грн – на оборону.

У серпні Верховна Рада розгляне урядовий законопроєкт про суттєве збільшення податків. Він передбачає збільшення ставки військового збору до 5%, запровадження цього податку для ФОПів і юросіб, експеримент із новим податком на солодку газовану воду і низку інших підвищень. Натомість уряд відмовився від ідеї збільшення податку на додану вартість (ПДВ), яку обговорювали у травні. Детальніше про те, чи підтримає Рада збільшення податків – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд