Категорія
Новини
Дата

Американська торговельна палата в Україні розкритикувала податкові плани уряду

1 хв читання

Американська торговельна палата в Україні (ACC) закликала українську владу посилити боротьбу з тіньовою економікою, перш ніж підвищувати податкове навантаження на чесних платників податків. Про це йдеться у пресрелізі асоціації.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • ACC розкритикувала законопроєкт №11416, який, на їхню думку, збільшить податкове навантаження на чесних платників податків та стимулюватиме тіньову економіку. 
  • Палата закликала уряд та правоохоронні органи активізувати боротьбу з тіньовою економікою для забезпечення надходжень до бюджету та чесної конкуренції. 
  • Найбільше занепокоєння у запропонованих податкових змінах у ACC викликав податок на прибуток у розмірі 1%, який буде застосовуватися до доходів підприємств. «Це небезпечний прецедент, такий податок не повинен бути запроваджений, оскільки він є абсолютно новим податком з продажу поряд з існуючим режимом оподаткування ПДВ», – йдеться у пресрелізі. 
  • Крім того, Палата виступила проти запровадження акцизного податку в євро на підсолоджені газовані води, «який націлений в першу чергу на американські та міжнародні компанії».
  • Водночас Американська торговельна палата розуміє нагальну необхідність поширення військового збору на всі категорії приватних підприємців, а також юросіб. Однак вважає, що різке одноразове підвищення військового збору до 5% може призвести до зниження реальної зарплати та підвищення привабливості неофіційного працевлаштування, тому закликає до більш поступового підходу до збільшення цього відсотка.
  • Палата також вітає такі ініціативи, як скасування ліміту в €150 на транскордонну електронну комерцію, «оскільки це відповідає європейській та міжнародній практиці та суттєво збільшить надходження податків до бюджету».
  • ACC переконана, що джерелом додаткових податкових надходжень є боротьба з ухиленням від сплати податків та забезпечення рівних правил для всіх, а не збільшення податків для сумлінних платників податків, які і так несуть найбільший тягар.

Контекст

Кабмін 18 липня схвалив два законопроєкти: перший – про зміни до Податкового кодексу для фінансування додаткових військових видатків, другий – зміни до держбюджету для підвищення військових видатків. Додаткові критично важливі потреби уряд оцінює у 500,3 млрд грн, зокрема 495,3 млрд грн – на оборону. Уряд очікує, що підвищення військового збору та деякі інші заходи дасть змогу мобілізувати на сектор безпеки та оборони ресурсів на 121,8 млрд грн. Більше про це читайте в матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд