Категорія
Новини
Дата

Neuralink Ілона Маска буде готовий почати тестування на людях через півроку

Стартап Ілона Маска Neuralink Corp. має бути готовий протестувати свою технологію на людях через шість місяців, заявив мільярдер під час прямої трансляції про прогрес, якого компанія досягла у своїй технології мозкових імплантатів, пише The Wall Street Journal.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За словами Маска, Neuralink представила більшу частину своїх документів до Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США, яке спостерігає за медичними пристроями, включаючи нейронні імплантати. У 2019 році він сказав, що компанія планувала отримати схвалення FDA на тестування на людях та передбачила, що воно може розпочатися вже у 2020 році.
  • «Тепер ми впевнені, що пристрій Neuralink готовий для людей, тому час залежить від процесу затвердження FDA», – сказав Маск.
  • Компанія заявила, що працює над усуненням побоювань FDA щодо перегріву пристрою, а також токсичних хімічних речовин, що просочуються в мозок із імплантату, які можуть спричинити пошкодження. Маск сказав, що імплантати компактні, і що він почуватиметься комфортно, встановивши їх зараз. «Я міг би імплантувати пристрій Neuralink прямо зараз, і ви навіть не дізналися б, гіпотетично», – сказав він.
  • Компанія хоче мати можливість допомогти відновити зір та дозволити людям з важкими формами інвалідності рухатися та спілкуватися, розшифровуючи активність мозку. Зрештою, Neuralink хоче відкрити клініки, де пацієнти могли б імплантувати пристрій у мозок за допомогою своїх хірургічних роботів, які компанія також продемонструвала на заході у середу.
  • Маск показав відео «телепатичного набору тексту» від мавпи, яка має мозковий імплантат Neuralink. Тварина не друкувала на клавіатурі, але могла наводити курсор на зображення літер. Neuralink тестує свою технологію імплантації на приматах протягом кількох років.
  • За словами експертів у галузі нейротехнологій, необхідні клінічні випробування, які доведуть, що пристрій, що імплантується, є безпечним і ефективним у довгостроковій перспективі, перш ніж пристрій, такий як Neuralink, можна буде широко розгорнути для пацієнтів.

Контекст

Минулого року Neuralink зіткнулася з проблемами безпеки після того, як кілька її мавп були піддані евтаназії, у тому числі через підозри на інфекції, повʼязані з пристроєм. Стандартною практикою у розробці фармацевтичних препаратів та медичних пристроїв є проведення доклінічних випробувань на тваринах.

Минулого року дослідники з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско використали експериментальний мозковий імплантат для переведення сигналів мозку пацієнта у слова на екрані. За словами Тома Окслі, виконавчого директора компанії, нейротехнологічна компанія Synchron Inc., що розробляє мозковий імплантат, який вживляється в кровоносні судини мозку замість того, щоб взаємодіяти з самою мозковою тканиною.

Минулого року один із перших інвесторів Facebook і співзасновник PayPal Пітер Тіль інвестував у компанію Blackrock Neurotech, яка виробляє мозкові імплантати. Для Blackrock Neurotech це перше венчурне фінансування.

Головний конкурент Blackrock Neurotech – стартап Neuralink, заснований Ілоном Маском. У квітні Neuralink показала, як пристрій Link може допомогти мавпі грати у відеоігри за допомогою розуму, і планує випробувати його на людях наприкінці цього року. Однак Blackrock стверджує, що просунулася далі, ніж Neuralink: пристроями компанії користуються 28 пацієнтів у США, Китаї та країнах Європи. Водночас професор нейронних інтерфейсів в Університеті Ньюкасла Ендрю Джексон сказав CNBC, що пристрій Neuralink може записувати більше активностей клітин мозку, ніж BCI Blackrock, тому що в нього більше «каналів».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні