Категорія
Новини
Дата

Агрохолдинг «Нібулон» домовився про реструктуризацію кредиту з Sense Bank

2 хв читання

Sense Bank та компанія «Нібулон» – один з найбільших агрохолдингів України – погодили реструктуризацію кредитного портфеля на $27,6 млн, або понад 1,1 млрд грн, йдеться у пресрелізі банку. Також компанія домовилась з Ощадбанком про низку нових кредитних угод для поповнення обігових коштів, якими рефінансує обсяг здійснених компанією інвестицій на $20,3 млн.

Ключові факти

  • За умовами договору з Sense Bank термін кредиту становить 8 років, три з яких – це грейс період, що діятиме до листопада 2027 року та п’ятирічний графік погашення до вересня 2032 року.
  • Завершення реструктуризації банком є важливим кроком на підтримку платоспроможності й відновлення експортного потенціалу «Нібулон», заявила начальниця відділу по роботі з агропромисловим комплексом та харчовою промисловістю Sense Bank Вероніка Агафонова. 
  • «Нібулон» є одним з найбільших експортерів української продукції і є партнером банку близько 8 років. Банк планує і надалі підтримувати українських аграріїв та представників харчової промисловості.
  • У агрокомпанії ж наголосили, що таким чином програма реструктуризації з українськими банками добігає кінця. 
  • Згідно із заявою Ощадбанку, фінустанова рефінансує інвестиційний проєкт компанії «Нібулон» більш ніж на $20 млн. Сторони підписали першу частину цієї кредитної програми на суму $13 млн. 
  • Кошти підуть на відновлення обігового капіталу після здійснення інвестицій у будівництво нового перевантажного терміналу на Дунаї. Філія «Бессарабська» розпочала роботу в 2022 році та стала основним маршрутом експорту аграрної продукції, що було надважливим в умовах блокування агресором морських портів України в попередні періоди.
  • «Нібулон» є партнером Ощадбанку вже понад 6 років. На сьогодні загальний кредитний портфель компанії в Ощаді становить вже майже 2 млрд грн.
  • Минулого тижня агрохолдинг підписав договір з реструктуризації кредиту на суму $10 млн з «ІНГ Банк Україна».

Контекст

У повномасштабну війну «Нібулон» увійшов із кредитним портфелем $570 млн. «Нібулон» пропонує 26 кредиторам у 2024–2026 роках сплачувати лише відсотки за кредитами. За цей час власник Андрій Вадатурський має реформувати компанію і відновити обсяги бізнесу. З 2027‑го за три роки «Нібулон» віддає борги, розповідав у січні Forbes Вадатурський.

Виторг «Нібулону» за підсумками 2023 року становив 22,9 млрд грн, що на 51% більше, ніж у 2022-му (15,2 млрд грн). Прибуток у 2023 році досяг 309 млн грн проти збитку 9,2 млрд грн у 2022-му.

Станом на липень 2024-го «Нібулон» реструктуризував 70% кредитного портфеля. Йому залишалося завершити реструктуризацію з міжнародними фінансовими інституціями EBRD і IFC, а також EIB (European Investment Bank), FMO (Нідерландський банк розвитку), DЕG (Німецький банк розвитку) і кількома українськими банками. Борг «Нібулону» знизився і становив менше $530 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд