Категорія
Новини
Дата

«Нібулон» готовий виробляти військові судна, але поки зацікавленості від держави немає – Вадатурський

1 хв читання

Агрохолдинг «Нібулон» готовий виробляти судна для військових потреб, але інтересу в цьому з боку держави поки немає. Про це в інтерв’ю «Економічній правді» розповів власник компанії Андрій Вадатурський.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • «Нібулон» готовий виробляти будь-які судна для будь-яких цілей, каже Вадатурський. Зокрема, за його словами, це стосується військового напряму.
  • «Україна повинна мати свій сучасний флот для того, щоб охороняти порти і збільшувати економічні інтереси в Чорному морі», – зазначив Вадатурський.
  • У компанії достатня кількість фахівців для будівництва суден, проте вони не мають достатньо роботи, тому що немає замовлень, розповів власник компанії. «Ми готові весь прибуток від держзамовлень реінвестувати в завод, аби він був найкращим у Європі», – наголосив він. 

Контекст

Через війну масштаб бізнесу «Нібулону» зменшився в рази – виторг у 2022 році впав у 2,3 раза, до 19 млрд грн. Компанія втратила майже 40% зембанку, 10 із 26 річкових терміналів було заблоковано, судноплавство Дніпром обмежене, головний термінал у Миколаєві та суднобудівний завод зупинилися через окупацію Лівобережжя й близькість до фронту.

У липні 2023-го «Нібулон» відновив промислове оброблення алюмінію для суднобудування, попри війну, та почав будівництво судна для розмінування на замовлення ДСНС України.

Суднобудівно-судноремонтний завод «Нібулон» – єдине суднобудівне підприємство в Україні, яке до війни мало довгострокову суднобудівну програму та реалізовувало міжнародні програми уряду України щодо зміцнення морської безпеки та охорони України, йдеться на сайті компанії.

Завод розташований на площі 76 600 кв. м. Підприємство має власні виробничі цехи, складські приміщення, потужне кранове господарство, верстатний парк і спуско-підйомну ділянку. Загальна виробнича потужність – 10 суден на рік, потужності металопереробки – 15 000 т на рік.

Параметри найбільшого виробленого судна​: довжина – 140 м, ширина – 28 м. Максимальна вага суден, які спускаються на сліпі – 2500 т.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд