Категорія
Новини
Дата

Нідерланди розглянуть передачу Україні винищувачів F16, якщо вона попросить – голова МЗС

Кабінет міністрів Нідерландів розгляне можливість постачання винищувачів F16 до України, якщо про це попросить офіційний Київ, заявив міністр закордонних справ Вопке Гукстра. За його словами, кабінет розгляне такий запит «неупереджено», пише NL Times.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Гукстри, Нідерланди відправляють тільки ту допопогу, на яку є запит від України, а Києву нині насамперед потрібне важке озброєння. Країна давно вимагає сучасні бойові танки. Польща та Фінляндія хочуть відправити німецькі танки Leopard 2, але на це потрібен дозвіл Німеччини. Гукстра сказав, що на постачання звичайного обладнання «немає табу».
  • Згідно з матеріалом, нідерландський дипломат і політик Сьорд Сьордсма звернувся до уряду з проханням поставити F16 та бойові машини піхоти для Збройних сил України. 
  • У Давосі міністр оборони Кайса Оллонґрен також заявила, що Нідерланди готові допомогти сплатити за сучасні танки Leopard 2, які інші країни передають в Україну. «Це, безумовно, те, що ми готові зробити», – сказала вона Bloomberg.
  • «Ми чекаємо на позицію Німеччини з цього приводу, але я за те, щоб спробувати знайти рішення та відправити танки в Україну, – додала Оллонґрен. – Щоразу ми показували, що разом здатні забезпечити Україну тим, що їй потрібно».

Контекст

Німеччина не надає Україні танки, каже, що умовою для цього є передача американських танків Abrams. 18 січня депутати Європарламенту закликали канцлера Німеччини Шольца поставити Україні бойові танки Leopard 2.

Вчора, 19 січня, на Українському сніданку в Давосі президент України Володимир Зеленський розкритикував заяву Шольца щодо умов надання німецьких танків Україні. 19 січня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр оборони України Олексій Резніков в офіційній заяві запросили в країн-партнерів постачання танків Leopard 2. 

Сьогодні, 20 січня, керівники оборонних відомств приблизно з 50 країн і НАТО зібралися на німецькій авіабазі «Рамштайн», щоб обговорити, як забезпечити Київ додатковою зброєю. Очікується, що основну увагу буде приділено тому, чи Німеччина відправить свої бойові танки до України, чи хоча б схвалить їхню передачу третіми країнами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні