Давос–2023. Зеленський розкритикував умови Шольца щодо надання танків Україні /Офіс Президента України
Категорія
Новини
Дата

Давос–2023. Зеленський розкритикував умови Шольца щодо надання танків Україні

Офіс Президента України

На Українському сніданку в Давосі президент України Володимир Зеленський відреагував на вчорашню заяву канцлера Німеччини Олафа Шольца щодо умов надання німецьких танків Україні, передає кореспондент Forbes. Нагадаємо, Шольц заявив, що умовою надання німецьких танків Україні є передача американських танків Abrams.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Це неправильна стратегія. Я дам танки, якщо хтось дасть танки. Я потужна європейська країна, але допоможу, якщо інша потужна країна допоможе», – сказав Зеленський.
  • Президент додав, що не може бути вибірковості щодо зміцнення української армії, тому що «Україна захищає європейські цінності без вибірковості».
  • Також Зеленський нагадав, що Україні потрібна далекобійна зброя. І мова йде не про атаку російської території, а про захист української землі, і навів приклад Херсону, який систематично обстрілюється росіянами з української території, і Україна не може їм завадити.
  • «Є перелік зброї, яка є у наших партнерів. Є лист від нас, де написано, що нам потрібно. Хочете допомогти – допоможіть. Без діалогів. Дайте нам потрібну зброю, і ми повернемо наше», – наголосив Зеленський.
  • Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон та віцепремʼєр Канади Христя Фріланд, які також були присутні на заході, закликали надати танки Україні. 

Контекст

17 січня на відкритті проєкту «Україна – це ти» (Ukraine is You) в Давосі президент Польщі Анджей Дуда заявив, що війну можна завершити лише одним способом – «росіян треба вигнати з України й вони мають понести покарання». Голова Офісу президента Андрій Єрмак розповів, що Україна працює над створенням спеціального трибуналу для притягнення РФ до відповідальності за воєнні злочини. 

Після вторгнення Росії в Україну країни НАТО окремо виділили десятки мільярдів доларів на підтримку України як зброєю, так і гуманітарною допомогою. Сполучені Штати лідирували, тому що надали військову допомогу на суму $19,7 млрд із початку війни. 

У грудні минулого року президент США Джо Байден підписав оборонний бюджет на 2023 рік із рекордними $858 млрд, йдеться в повідомленні Білого дому. У документі закладені кошти для військової допомоги Україні.

18 січня депутати Європарламенту закликали канцлера Німеччини Шольца поставити Україні бойові танки Leopard 2. Євродепутати наголосили, що Україна захищає свою територіальну цілісність у межах своїх міжнародно визнаних кордонів та гостро потребує військової допомоги та важкого озброєння, щоб виграти війну.

У Білому домі вже відреагували на позицію Шольца. «Президент вважає, що кожна країна має приймати свої власні суверенні рішення про те, які кроки допомоги в галузі безпеки та обладнання вони можуть надати Україні», – сказала прессекретар президента США Джо Байдена Карін Жан-Пʼєр.

19 січня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр оборони України Олексій Резніков в офіційній заяві запросили у країн-партнерів постачання танків Leopard 2. 20 січня може настати поворотний момент, у в пʼятницю на американській авіабазі Рамштайн у Німеччині, Велика Британія, Польща і Фінляндія спробують переконати Берлін надати танки Leopard 2 Києву і, що особливо важливо, дозволити іншим урядам зробити це, пише FT.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні