Росія планує використати проти України чергову партію іранських дронів – Зеленський /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Росія планує використати проти України чергову партію іранських дронів – Зеленський

1 хв читання

Getty Images

Росія готується застосувати черговий пакет іранських дронів проти України, але Повітряні сили ЗСУ можуть їх відбивати, повідомив президент Володимир Зеленський на Українському сніданку в Давосі, пише «Укрінформ». Глава держави закликав міжнародних партнерів надавати Україні більше зброї.

Ключові факти

  • «Саме по нас б’ють іранські дрони. Уже не десятки, а сотні. Зараз Росія готується застосувати ще один пакет. Я не знаю, на скільки днів, тижнів, місяців вони хочуть це розтягнути, проте ми можемо все це відбивати», – сказав він.
  • Зеленський додав, що міжнародні партнери ознайомлені з енергетичною інфраструктурою України та тими місцями, куди може вдарити Росія, щоб спричинити черговий блекаут. 
  • За словами президента, захист енергетичної інфраструктури держави – це одна з основних тем, про яку треба говорити. 
  • Водночас глава держави закликав міжнародних партнерів надавати Україні більше зброї для захисту, відбиття атак та просування на передовій.

Контекст

10 жовтня використовується як дата першого масованого ракетного обстрілу і початок відліку атак на енергетичну інфраструктуру, але перший обстріл стався ще 11 вересня, тоді окупанти вдарили по Харківській ТЕЦ.

За попередніми даними Командування Повітряних сил, з того часу приблизно понад 420 ракет і 430 дронів-камікадзе були збиті протиповітряною обороною. За словами речника ПС ЗСУ, у РФ є перелік обʼєктів, які вона планує атакувати, де вказані пріоритетні та другорядні цілі.

Тегеран заперечує постачання безпілотників Москві, а Росія заперечує, що її сили використовували іранські безпілотники для нападу на Україну. Проте, за інформацією ЗМІ, Іран уже пообіцяв надати Росії ракети «земля-земля» на додачу до більшої кількості дронів-камікадзе.

Раніше МЗС України закликало Іран припинити воєнну допомогу РФ. 18 жовтня голова МЗС Дмитро Кулеба вніс президенту Володимиру Зеленському подання про розрив дипломатичних відносин з Іраном. 13 грудня держави Європейського Союзу підтримали запровадження додаткових санкцій проти Ірану у звʼязку з поставками військових безпілотників до Росії.

У суботу, 31 грудня, Росія здійснила чергову масовану ракетну атаку по українських містах, що призвела до руйнувань у Києві. У кількох областях та столиці було обмежено електропостачання. Ворог атакував не лише критичну інфраструктуру, але й житлові будинки, готелі та школи. В новорічну ніч, з 31 грудня на 1 січня, Росія атакувала Україну іранськими дронами, в результаті було збито 45 ударних безпілотників. У ніч з 1 на 2 січня окупанти знову завдали масованого удару безпілотниками Shahed-131/136, ППО знищила усі 39 ударних БпЛА.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні