Росія планує використати проти України чергову партію іранських дронів – Зеленський /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Росія планує використати проти України чергову партію іранських дронів – Зеленський

Getty Images

Росія готується застосувати черговий пакет іранських дронів проти України, але Повітряні сили ЗСУ можуть їх відбивати, повідомив президент Володимир Зеленський на Українському сніданку в Давосі, пише «Укрінформ». Глава держави закликав міжнародних партнерів надавати Україні більше зброї.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Саме по нас б’ють іранські дрони. Уже не десятки, а сотні. Зараз Росія готується застосувати ще один пакет. Я не знаю, на скільки днів, тижнів, місяців вони хочуть це розтягнути, проте ми можемо все це відбивати», – сказав він.
  • Зеленський додав, що міжнародні партнери ознайомлені з енергетичною інфраструктурою України та тими місцями, куди може вдарити Росія, щоб спричинити черговий блекаут. 
  • За словами президента, захист енергетичної інфраструктури держави – це одна з основних тем, про яку треба говорити. 
  • Водночас глава держави закликав міжнародних партнерів надавати Україні більше зброї для захисту, відбиття атак та просування на передовій.

Контекст

10 жовтня використовується як дата першого масованого ракетного обстрілу і початок відліку атак на енергетичну інфраструктуру, але перший обстріл стався ще 11 вересня, тоді окупанти вдарили по Харківській ТЕЦ.

За попередніми даними Командування Повітряних сил, з того часу приблизно понад 420 ракет і 430 дронів-камікадзе були збиті протиповітряною обороною. За словами речника ПС ЗСУ, у РФ є перелік обʼєктів, які вона планує атакувати, де вказані пріоритетні та другорядні цілі.

Тегеран заперечує постачання безпілотників Москві, а Росія заперечує, що її сили використовували іранські безпілотники для нападу на Україну. Проте, за інформацією ЗМІ, Іран уже пообіцяв надати Росії ракети «земля-земля» на додачу до більшої кількості дронів-камікадзе.

Раніше МЗС України закликало Іран припинити воєнну допомогу РФ. 18 жовтня голова МЗС Дмитро Кулеба вніс президенту Володимиру Зеленському подання про розрив дипломатичних відносин з Іраном. 13 грудня держави Європейського Союзу підтримали запровадження додаткових санкцій проти Ірану у звʼязку з поставками військових безпілотників до Росії.

У суботу, 31 грудня, Росія здійснила чергову масовану ракетну атаку по українських містах, що призвела до руйнувань у Києві. У кількох областях та столиці було обмежено електропостачання. Ворог атакував не лише критичну інфраструктуру, але й житлові будинки, готелі та школи. В новорічну ніч, з 31 грудня на 1 січня, Росія атакувала Україну іранськими дронами, в результаті було збито 45 ударних безпілотників. У ніч з 1 на 2 січня окупанти знову завдали масованого удару безпілотниками Shahed-131/136, ППО знищила усі 39 ударних БпЛА.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні