Категорія
Новини
Дата

Німеччина і США хочуть заблокувати швидкий вступ України в НАТО – Bild

Німеччина та США планують заблокувати подання Україною заявки на членство у НАТО за прискореною процедурою на саміті, який відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня. Про це пише Bild із посиланням на документ і співрозмовників, знайомих із перебігом переговорів.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «США та Німеччина блокують офіційну заявку України на членство в НАТО», – сказав виданню високопоставлений представник однієї з країн. 
  • Берлін і Вашингтон також тиснуть на інших членів НАТО, щоб ті відхилили заявку Києва, додав він.
  • Інший співрозмовник видання заявив, що Німеччина та США лобіюють підписання у Литві «остаточної декларації, яка навряд чи вийде за межі угоди, укладеної у 2008 році в Бухаресті». У цьому документі йдеться про те, що альянс «вітає євроатлантичні устремління України та Грузії до членства в НАТО».
  • Видання зауважує, що вступ України до НАТО, «принаймні у довгостроковій перспективі», схвалюють країни Балтії та Польща, а також Болгарія, Румунія, Швеція, Туреччина й Франція. 
  • Як зазначається, американське керівництво згодом відмовиться від довгострокового Плану дій для України за умови проведення подальших реформ.
  • «Ми хотіли запропонувати Україні модель Фінляндії, тобто вступ протягом кількох місяців, як тільки закінчаться військові дії», – сказав Bild один з американських дипломатів.
  • Проте Німеччина наполягає на недоречності будь-яких формулювань про «майже готовий вступ України до НАТО». Берлін не має наміру погоджуватися ні зі згадуванням запрошення, ні зі словами про «законне місце України в НАТО» у підсумковому документі після завершення саміту, повідомляє видання.
  • За даними Bild, «представники різних позицій домовилися про таємні телефонні переговори й навіть надіслали дипломатів, щоб до ранку вівторка досягти спільної позиції» блоку.
  • «У гіршому випадку глави урядів мають зробити це самі у вівторок», – сказав неназваний дипломат. Він додав, що «ведуться палкі переговори, щоб не допустити цього», але також очікується, що «Україна не піде з порожніми руками».

Контекст

Саміт НАТО у Вільнюсі запланований на 11–12 липня. Україна очікує отримати на саміті чіткі й конкретні гарантії безпеки та її майбутнього членства в Альянсі.

5 липня президент Литви Гітанас Науседа наголосив, що, попри інтенсивні дискусії між країнами-членами НАТО, на саміті держави-учасниці блоку зможуть домовитися про такі зобовʼязання перед Україною, які не розчарують Київ. 

Минулого тижня президент Володимир Зеленський заявив, що як підсумок саміту ідеальним було б запрошення України до Альянсу. Він додав, що Україна розуміє, що можуть бути труднощі в отриманні обʼєднаної підтримки всіх партнерів Альянсу.

За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, на саміті у Вільнюсі будуть ухвалені рішення, які «зроблять Україну ще сильнішою» та наблизять її до Альянсу.

Раніше 10 липня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що після дискусії країни-члени НАТО погодились зі скасуванням Плану дій щодо членства для України на шляху до вступу в Альянс.

Водночас Столтенберг не підтверджує цю інформацію. За його словами, переговори щодо цього все ще продовжуються.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні