Категорія
Новини
Дата

У НАТО Україну хочуть бачити 89% українців – опитування КМІС

1 хв читання

Зараз 89% українців хочуть бачити Україну в НАТО, причому у всіх регіонах абсолютна більшість підтримують такий крок: від 79% на Сході до 93% на Заході. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 26 травня − 5 червня.

Ключові факти

  • Лише для 18% опитаних прийнятно буде відмовитися від вступу до НАТО заради встановлення миру, а для 76% така ціна є неприйнятною, зазначається у повідомленні КМІС. У регіональному вимірі також спостерігається консенсусний погляд: від 67% на Сході до 81% на Заході вважають таку поступку неприйнятною для встановлення миру.
  • У травні 2022 року 39% опитаних наполягали на лише вступу до НАТО, а 42% вважали прийнятним отримати замість цього «безпекові гарантії». До травня 2023 року громадська думка помітно змінилася – до 58% зросла частка тих, хто наполягає саме на членстві в НАТО. Водночас до 29% знизилася частка тих, для кого прийнятними будуть «безпекові гарантії». У всіх регіонах переважають ті, хто наполяганні на вступі до НАТО.
  • Опитування КМІС проводилося протягом 26 травня – 5 червня 2023 року методом телефонних інтерв’ю. Загалом проведено 1029 інтерв’ю з дорослими мешканцями підконтрольних Україні територій. Похибка за звичайних обставин не перевищує 3,4%.

Контекст

У Вільнюсі на 11–12 липня запланований саміт НАТО. Україна очікує отримати на саміті чіткі та конкретні гарантії безпеки та її майбутнього членства в Альянсі.

5 липня президент Литви Гітанас Науседа наголосив, що, попри інтенсивні дискусії між країнами-членами НАТО, на саміті держави-учасниці блоку зможуть домовитися про такі зобовʼязання перед Україною, які не розчарують Київ. 

Минулого тижня президент Володимир Зеленський заявив, що підсумком саміту ідеальним було б запрошення України до Альянсу. Він додав, що Україна розуміє, що можуть бути складнощі в отриманні обʼєднаної підтримки всіх партнерів Альянсу.

За словами генсека НАТО Єнса Столтенберга, на саміті у Вільнюсі будуть ухвалені рішення, які «зроблять Україну ще сильнішою» і наблизять її до Альянсу.

За даними джерел Politico, країни НАТО перед самітом у Вільнюсі ведуть «гарячкові» переговори щодо гарантій безпеки для України. Лідери Альянсу намагаються «в останню хвилину» підготувати декларацію до початку саміту, який відбудеться 11-12 липня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні